"εμφραγμα" στα λιμανια απο τις απεργιες

10:37 19/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατέρχονται από σήμερα τα ξημερώματα οι ναυτικοί σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε ομόφωνα την Παρασκευή η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας...
Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η απεργία λήγει τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ η ΠΝΟ θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να επικυρώσει τη συνέχισή της.
Αυτό σημαίνει
ότι η νησιωτική χώρα θα βρίσκεται από σήμερα αποκλεισμένη από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ δεμένα θα μείνουν στα λιμάνια τόσο τα μικρά εμπορικά πλοία όσο και τα επιβατηγά - οχηματαγωγά, τα οποία πραγματοποιούν δρομολόγια στις γραμμές της Αδριατικής. Οι παραγωγικές τάξεις των νησιών (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) ήδη σε επιστολές που έχουν αποστείλει από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο στην ΠΝΟ όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης - Ναυτιλίας, κάνουν λόγο για τεράστια οικονομική ζημιά στις τοπικές κοινωνίες.
Μαζί με την ΠΝΟ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με απεργίες, στάσεις εργασίας και καταλήψεις οι εργαζόμενοι σε όλους του φορείς της ναυτιλίας (ΝΑΤ, ΓΕΝΕ, Οίκος Ναύτου), οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά, ενώ στάσεις εργασίας θα υπάρξουν και στην Πλοηγική Υπηρεσία. To Σάββατο, οι συνομιλίες μεταξύ της ΠΝΟ με της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας οδηγήθηκαν σε «ναυάγιο». Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, υποστήριξε πως δεν προέκυψε τίποτα διαφορετικό και ότι το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχουν λύσεις σ' αυτή τη φάση.
Ευθύνη
«Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επικρατήσει αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι δεν υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας, τα νησιά μας την οικονομίας μας και τις εξαγωγές», είπε, από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου.
«Οι ναυτικοί δεν απεργούν, αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Απ.Βεντούρης.
Η ΠΝΟ ζητά να μην καταργηθούν ή συγχωνευθούν φορείς της ναυτιλίας, όπως ο Οίκος Ναύτου, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών. Η τελευταία έχει ζητήσει την αναστολή των συγχωνεύσεων αυτών των φορέων. Ακόμα οι ναυτικοί ζητούν από τις εφοπλιστικές ενώσεις να προσέλθουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων ΣΣΕ στον κλάδο.
Προϊόντα
Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας, εκτιμούν ότι χάνουν οι Κρητικοί παραγωγοί και απευθύνουν έκκληση στην ΠΝΟ να μην εμποδίσει τη διακίνηση των προϊόντων τους. Μάλιστα, οι αγρότες της Κρήτης ζητούν επιστράτευση των πλοίων τουλάχιστον για τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.
Έναν άλλο κίνδυνο που επισήμανε ο εκπρόσωπος των αγροτών είναι ότι τίθενται σε κίνδυνο όλες οι συμφωνίες που έχουν κλείσει οι αγρότες με εμπόρους και αγορές της Ευρώπης.
Χθες, αγρότες από την Ιεράπετρα προχώρησαν σε κατάληψη των εκλογικών τμημάτων όπου διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, και δεν άφηναν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απεργία της ΠΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα