ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

18:31 12/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Πλήθος παρεμβάσεων στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές με στόχο τη διεθνοποίηση και οικονομική ανάπτυξη, την ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής της μητροπολιτικής περιοχής, την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση του μοντέλου της συμπαγούς πόλης, περιέχει το νέο... ρυθμιστικό σχέδιο, που παρουσίασαν σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης.

Την
παρουσίαση έκαναν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κύριοι άξονες είναι η επιστροφή στο κέντρο, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών, η προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας με φιλικούς τρόπους μετακίνησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου με ενιαίες προδιαγραφές, η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης με μεγάλες και μικρές αναπλάσεις, η ενδυνάμωση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση του δικτύου των αστικών κέντρων.
«Η προστασία του περιαστικού χώρου και η ενδυνάμωση της τάσης για επιστροφή στο κέντρο της πόλης είναι οι μόνες λύσεις για το βιώσιμο μέλλον των πόλεων, παράλληλα με τη διακοπή της διάχυσής τους, της επέκτασης χωρίς σχεδιασμό», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι με το νέο σχεδιασμό θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.
Η κ. Μπιρμπίλη έκανε αναφορά στα μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα της χώρας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων, καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, σπαταλώνται πόροι και παράγονται ανεξέλεγκτες ποσότητες σκουπιδιών και αποβλήτων.
Η υπουργός τόνισε ότι έχουμε οδηγηθεί «σε αλόγιστες επεκτάσεις των πόλεων χωρίς να δικαιολογούνται από ανάλογες αυξήσεις του αστικού πληθυσμού. Ο άτακτος γιγαντισμός της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσα από τη βιώσιμη, συστηματική και αυστηρή διαχείριση του χώρου, θεωρώντας την πόλη ως συνολικό σύστημα που αναπτύσσεται με όλα τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος: αέρα, γη και νερά».
Υπογραμμίστηκε η στήριξη του έργου του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ), ο οποίος πρέπει να είναι ο συντονιστικός φορέας για τη μητροπολιτική περιοχή.
Ακόμη εξήγγειλε πρωτοβουλίες, όπως η διεύρυνση της προστατευθείσας περιοχής του δάσους Σέϊχ-Σου, η μελέτη για τους ενιαίους κανόνες δόμησης μέσω εθνικής στρατηγικής SEVEZO, η ενίσχυση του ρόλου του ιστορικού κέντρου με έργα στις περιοχές Διοικητηρίου, Βαλαωρίτου και Αγγελάκη, η ανάπλαση της Περιφερειακής Τάφρου, επεμβάσεις ήπιας κινητικότητας για άξονες όπως η Τσιμισκή, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για αναπλάσεις στον άξονα Αχειροποίητου-Αγίας Σοφίας, Επταπυργίου κα.
Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι ο ΟΡΘΕ θα έχει έτοιμο το Σεπτέμβριο το πλαίσιο και τις ενιαίες προδιαγραφές για την προκήρυξη πέντε διαγωνισμών για το masterplan Στρατηγικού Ανασχεδιασμού της ζώνης της Θαλάσσιας Σχέσης της Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με τα θέματα λυμάτων και ποιότητας των υδάτων αναφ
Keywords
Τυχαία Θέματα