Γορδιος δεσμος το κουρεμα του ελληνικου δημοσιου χρεους

11:17 29/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Νίκος Μπέλλος
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Πρόθεση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι είναι να μη μονοπωλήσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας με το ελληνικό ζήτημα, ώστε η συζήτηση να επικεντρωθεί σε άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει...
σήμερα η Κοινότητα, όπως η επιβράδυνση της οικονομίας. Ωστόσο, πολύ δύκολα θα μείνει εκτός ατζέντας το θέμα της Ελλάδας, με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.
Η συνεδρίαση
του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σχετικά με τη νέα στήριξη της χώρας μας, αλλα και τις απαιτήσεις των εταίρων από την κυβέρνηση εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορα τους εταίρους και το ΔΝΤ, ο προβληματισμός έχει να κάνει με το τελικό ποσό της νέας στήριξης που θα χρειαστεί η Ελλάδα, πέρα από το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών. Φαίνεται ότι η βαθιά ύφεση και η δημοσιονομική απόκλιση των τελευταίων εβδομάδων έχουν ξεπεράσει το σενάριο εργασίας, πάνω στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου, η οποία προέβλεπε απομείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες θεσμικοί κατά 50% και τη χορήγηση 130 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Το σενάριο αυτό οδηγούσε σε μια μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το παραπάνω ποσοστό είχε κριθεί ως ανώτατο όριο προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Σήμερα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή δύο βασικά μέλη της Τρόικας, υποστηρίζουν ότι η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας δεν οδηγεί σε μείωση του χρέους στο 120%, αλλά στο 130% του ΑΕΠ. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτό θα βγάλει και η νέα αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επομενες μέρες από την Τρόικα.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να καταβάλουν μια επιπλέον προσπάθεια αποδεχόμενοι, εκτός από το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ομολόγων, και πολύ χαμηλό επιτόκιο (3,5% περίπου) των νέων ομολόγων που θα πάρουν με την ανταλλαγή των υφιστάμενων. Ωστόσο, ούτε αυτό κρίνεται αρκετό για να οδηγήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ.
Οι εναλλακτικές λύσεις είναι δύο, η πρώτη να αυξηθεί η δημόσια συμμετοχή (ευρωζώνη, ΔΝΤ), επιλογή που υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, εκτιμώντας ότι το επιπλέον ποσό που θα απαιτηθεί πέραν των 130 δισ. ευρώ δεν θα είναι πολύ μεγάλο, και η δεύτερη να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο «κούρεμα».
Η ΕΚΤ αγόρασε, κυρίως πέρυσι, ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, διαθέτοντας συνολικά ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 45 και 60 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, επίσης, γιατί η ΕΚΤ δεν δίνει επίσημα στοιχεία για τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί, ότι τα αγόρασε σε μια μέση τιμή ίση με το 70% της ονομαστικής τους αξίας. Εάν η ΕΚΤ συμμετάσχει σε ένα «κούρεμα», όπως οι υπόλοιποι ιδιώτες, θα υποστεί μια σημαντική ζημιά, ενώ από την άλλη θα δημιουργηθεί και ένα προηγούμενο για το μέλλον, δεδομένου ότ
Keywords
Τυχαία Θέματα