Η μελβουρνη πιο καλη, η ζυριχη πιο ακριβη

10:49 15/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Η Μελβούρνη είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, ενώ η Ζυρίχη, για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες, βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τις ακριβότερες πόλεις του πλανήτη. Σύμφωνα με την έρευνα του Economist Intelligence Unit, η ελβετική...
πόλη διαδέχεται στην πρώτη θέση το Τόκιο, καθώς παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο εντυπωσιακή αύξηση του κόστους διαβίωσης ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου.
Στην Ευρώπη παρατηρείται σχετική πτώση λόγω της οικονομική κρίσης ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας,
τονίζεται στην έρευνα ότι τα μέτρα λιτότητας και οι διαμαρτυρίες έχουν οδηγήσει σε πτώση της τάξεως του 2,5% της βαθμολογίας για την Αθήνα. Κατά συνέπεια, η Αθήνα έχει τώρα μια βαθμολογία κάτω από εκείνες του Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο και του Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη. Σύμφωνα με την έρευνα: Οι καλύτερες πόλεις είναι: 1) Μελβούρνη, 2) Βιέννη, 3) Βανκούβερ, 4) Τορόντο, 5) Κάλγκαρι, 6) Σίδνεϊ, 7) Ελσίνκι, 8) Περθ, 9) Αδελαΐδα 10) Όκλαντ. Μέσα στην πρώτη δεκάδα με τις πόλεις που αξίζει κάποιος να ζει βρίσκονται 4 από την Αυστραλία και μόλις 2 από την Ευρώπη.
Δέκα πρώτες
Επίσης οι πιο ακριβές πόλεις είναι: 1) Ζυρίχη, 2) Τόκιο, 3) Γενεύη, 4) Οσάκα, 5) Όσλο, 6) Παρίσι, 7) Σίδνεϊ, 8) Μελβούρνη, 9) Σιγκαπούρη, 10) Φραγκφούρτη.
Πέντε από τις δέκα πόλεις είναι ευρωπαϊκές, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει μεν τη Γηραιά Ηπειρο, όμως οι τιμές προϊόντων σε σούπερ μάρκετ, δηλαδή στο καλάθι της νοικοκυράς στα ενοίκια, τις μεταφορές κ.λπ. αντέχουν ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 50 πρώτες πόλεις, οι 24 είναι από τη Δυτική Ευρώπη.
Οι φθηνότερες πόλεις στον κόσμο είναι το Καράτσι του Πακιστάν, η Μουμπάι στην Ινδία, η Τεχεράνη στο Ιράν, το Νέο Δελχί στην Ινδία.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Economist Intelligence Unit προβλέπει βαθιά ύφεση για την Ελλάδα το 2012 κοντά στο 7%. Αναφορικά με τους δείκτες βασικών προϊόντων και υπηρεσιών η Αθήνα (με δείκτη το 100 στη Νέα Υόρκη), βαθμολογείται με 97,63 στα εστιατόρια (ιδιαίτερα ακριβά), 96,49 στις τιμές καταναλωτή, 20,82 στα ενοίκια, 46,48 στην αγοραστική δύναμη, ενώ η συνολική βαθμολογία είναι 100,96.
Keywords
Τυχαία Θέματα