Η προετοιμασια της τραπεζας πειραιως και alpha για τη νεα ασκηση των warrants...

13:31 28/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Με το βλέμμα στις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι βρίσκονται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών...
εν όψει των οριστικών αποφάσεων σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και η προοπτική επιστροφής της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά έχουν φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας ένα μεγάλο
«παράθυρο» ευκαιρίας για τη γρηγορότερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Τις επόμενες εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση μετά τις 10 Ιουνίου, οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμάται ότι θα υποβάλλουν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις προτάσεις τους σχετικά με την επαναγορά των warrants, κάτι που θα επιτρέψει στο Δημόσιο την αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους ή εναλλακτικά τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες δημοσιονομικές ανάγκες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τράπεζες σχεδιάζουν να αποκτήσουν, μέσω δημοσίων προτάσεων, τίτλους warrants (τίτλοι που δίνουν το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού μετοχών, σε προκαθορισμένη τιμ, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο) και τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants και στη συνέχεια, είτε να τις διαθέσουν σε ιδιώτες επενδυτές, είτε να τις ακυρώσουν.

«Γιατί είναι τώρα ευκαιρία»

Πολλοί τραπεζίτες του εξωτερικού θεωρούν ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος, καθώς, όπως φάνηκε πρόσφατα, η προσφορά διεθνών κεφαλαίων είναι μάλλον απεριόριστη και οι ξένοι πια εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 90% των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν στον δεύτερο γύρο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την Πειραιώς, την Alpha και την Eurobank προήλθε από θεσμικούς ξένους και Έλληνες επενδυτές, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής σχεδόν το 100%.

Υπό αυτό το πρίσμα Πειραιώς και Alpha Bank έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και οι διοικήσεις των δυο τραπεζών αναμένεται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους (ενδέχεται να είναι διαφορετικές) στο επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως μετά τον φημολογούμενο ανασχηματισμό.

Πολλοί εκτιμούν ότι το σχέδιο επαναγοράς είναι μια ευκαιρία επιπλέον για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περί ίσων ευκαιριών όλων των τραπεζών.

Τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια των προσφάτων ΑΜΚ που έγιναν τον Απρίλιο και τον Μάιο ευνοήθηκαν κυρίως η Eurobank και η Εθνική. Και τούτο διότι, καθώς οι αυξήσεις αυτές έγιναν σε τιμές κάτω των αρχικών τιμών που είχαν γίνει οι πρώτες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων το 2013. Τραπεζικοί κύκλοι του Λονδίνου έλεγαν ότι Αlpha και Πειραιώς έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με τιμή διάθεσης πάνω από εκείνη της προηγούμενης αύξησης, με discount 9% για την πρώτη και 15% για τη δεύτερη. Αντίθετα, ΕΤΕ και Εurobank είχαν τιμές διάθεσης χαμηλότερες της προηγούμενης αύξησης, καθώς το discount ήταν 50% και 70% αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος για τη λειτουργία του ΤΧΣ δίνει τη δυνατότητα να υποβληθούν από την πλευρά του Ταμείου προαιρετικές προτάσεις επαναγοράς των warrants. Δηλαδή το Ταμείο μπορεί να αποφασίζει τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης μέρους ή του συνόλου του ποσοστού που κατέχει στις τράπεζες μετά την παρέλευση το αργότερο πενταετίας από την αύξηση κεφαλαίου στην οποία έβαλε για πρώτη φορά κεφάλαια.
Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου, με τους εξής τρόπους:

- πώληση μετοχών στο κοινό ή σε συγκεκριμένους επενδυτές ή ομάδα επενδυτών
- μέσω ανοικτού διαγωνισμού ή μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους επενδυτές
- με χρηματιστηριακές εντολές
- με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητών ή με ανταλλαγή άλλων κινητών αξιών
- με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών

Η δυνατότητα που παρέχεται στο ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προσφορές μετοχών με αντάλλαγμα μετρητά ή άλλες κινητές αξίες επιτρέπει και την επαναγορά και ακύρωση των warrants.

Το Ταμείο δηλαδή μπορεί να απευθύνει δημόσια προσφορά στους κατόχους warrants, προτείνοντας να τους δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών για κάθε παραστατικό τίτλο.

Τόσο η τρόικα όσο και το υπουργείο Οικονομικών συναινούν στην επαναγορά μέρους των warrants.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΤΧΣ εξετάζει τις σχετικές δυνατότητες και θα κινηθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα