Ιραν: δεν επιδιωκουμε την αποκτηση πυρηνικων οπλων

15:02 22/1/2012 - Πηγή: Fimotro
«Η φύση των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν είναι ειρηνική, όλες οι δραστηριότητες είναι διαφανείς και σε συνεχή συνεργασία με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ραμίν Μεχμανπαράστ, επαναλαμβάνοντας...
πάγιες θέσεις της Τεχεράνης.

Την Παρασκευή ο Σαρκοζί είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι έχει αποδυθεί σε μια «κούρσα για (να αποκτήσει) μια πυρηνική βόμβα». Ο Μεχμανπαράστ κατηγόρησε το Σαρκοζί
ότι «αναζητεί μια πρόφαση να ασκήσει πιέσεις στο ιρανικό έθνος».

«Φαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ακολουθεί ένα δρόμο που εναντιώνεται στην ειρήνη και στην σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής αλλά αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά», είπε ο Μεχμανπαράστ.

«Το Ιράν, πάντως, δεν επιδιώκει πολιτικές διενέξεις [με τη Γαλλία] αλλά σοβαρές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην πρόθεση της Τεχεράνης να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, δηλαδή τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και Γερμανία).

Ακόμα ο Μεχμανπαράστ είπε ότι το εμπάργκο πετρελαίου που έχει συμφωνήσει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί «τελείως εσφαλμένη πορεία», που δεν θα επιλύσει την διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα