«ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

21:06 16/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Αρχισε σήμερα στη Γενεύη, η 64η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των 193 χωρών - μελών του, για θέματα παγκόσμιας υγείας. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν...

στην φετινή σύνοδο του ΠΟΥ (που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαίου και στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Χρ. Πατσαλίδης) είναι η υλοποίηση των αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας στο χώρο της υγείας, η εφαρμογή των διεθνών κανονισμών υγείας, η πρόληψη και ο έλεγχος των ασθενειών,
οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση πανδημιών κ.α.

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην ολομέλεια του ΠΟΥ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η διεθνής συνεργασία στον τομέα της υγείας αποτελεί σήμερα καθολικό αίτημα, καθώς οι μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ΠΟΥ, η Βουλή των Ελλήνων επεκύρωσε τον Μάρτιο τη συμφωνία για την ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, που αποτελεί μία επένδυση στο κοινό μας μέλλον, είπε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, ο υπουργός εκτίμησε ότι οι δαπάνες υγείας για τους ανασφάλιστους μετανάστες στην Ελλάδα ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή άνω του 5% του προυπολογισμού για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εξέφρασε δε τη στήριξη του για την επιβολή ενός διεθνούς φόρου καπνού, που θα συμβάλει στην μάχη κατά του καπνίσματος, στην οποία η Ελλάδα έχει να επιδείξει τελευταία σημαντικές επιτυχίες, παρ' ότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν στον τομέα αυτό.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε επίσης ότι σ' αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, η αναδιοργάνωση του συστήματος δημόσιας υγείας αποτελεί υψίστη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι Ελληνες πολίτες δεν είναι οι επιθυμητές, παρ' ότι δαπανάται άνω του 10% του ΑΕΠ για την υγεία.

Το σύστημα δημόσιας υγείας είναι ανορθολογικά οργανωμένο, σημείωσε.

Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί, είναι η βελτίωση του συστήματος βασικής υγειονομικής περίθαλψης, η αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσοκομείων και η μείωση των μη αναγκαίων δαπανών.

Τέλος επεσήμανε τη δέσμευση για την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής των Ελλήνων, μνημονεύοντας την συγκρότηση, στο υπουργείο Υγείας, μιας Ειδικής Γραμματείας για τη Διατροφή και τον Αθλητισμό.
Keywords
Τυχαία Θέματα