«κουρεμα» στα ελληνικα ομολογα των κεντρικων τραπεζων φερεται να εξεταζει η εκτ

20:02 17/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα να δεχτεί «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, ίδιο με αυτό που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές, όπως φέρεται να δήλωσαν στο...
πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγές από τις κεντρικές τράπεζες.


Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Τα ομόλογα αυτά δεν έχουν σχέση με τα 40 διςσ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010.

Τρεις πηγές από κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης είπαν ότι το θέμα της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών στο PSI είναι κάτι που συζητείται ακόμη στην ΕΚΤ.

Μία πηγή μάλιστα είπε ότι οι πιθανότητες να υπάρξει σχετική συμφωνία πάνω σε αυτό είναι «50-50» και πρόσθεσε ότι ο μόνος χρονικός περιορισμός έχει να κάνει με το PSI που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Αν τελικά οι κεντρικές τράπεζες αποδεχτούν απώλειες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, αυτό θα προσφέρει μια επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, εκτός των 12-15 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποποιηθεί τον κερδών από τα ελληνικά ομολόγα που κατέχει.
Keywords
Τυχαία Θέματα