Κρισιμες απουσιες και μαρτυριες...

11:57 28/4/2013 - Πηγή: Fimotro

Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Κλειστά κρατά, προς το παρόν, τα χαρτιά του ο Ακης Τσοχατζόπουλος, η δίκη του οποίου άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με αντικείμενο τις μίζες που διακινήθηκαν στο πλαίσιο δύο μεγάλων...
εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε η χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός, που κάθεται ήδη στο εδώλιο του κατηγορουμένου,
με την έναρξη της δίκης του, κινήθηκε στη λογική της απόλυτης άρνησης του βαρύτατου κατηγορητηρίου και δεν αποσαφήνισε αν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα αλλάξει «ρότα». Παράγοντες της δίκης, ωστόσο, εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να επιλέξει τη στάση της άρνησης μέχρι το τέλος της πολύκροτης δίκης, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο να αντικρούσει τα στοιχεία της Δικαιοσύνης που τον φέρουν ως πρωταγωνιστή του μεγάλου πολιτικού σκανδάλου με τις μίζες.
Ωστόσο, η στάση που θα κρατήσουν άλλοι συγκατηγορούμενοί του και κυρίως ο πρώην στενός συνεργάτης του Νικ. Ζήγρας, ενδέχεται να μεταβάλουν την υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού. Ο κ. Ζήγρας που διετέλεσε, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, διαχειριστής και ταμίας του κ. Τσοχατζόπουλου για πολλά χρόνια, εμφανίστηκε και στο δικαστήριο αποφασισμένος να μιλήσει και να αποκαλύψει ό,τι γνωρίζει για τα περίπου 160 εκατ. που διακινήθηκαν, με αποδέκτες τον πρώην υπουργό και τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Ιω. Σμπώκο, που επίσης βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου. Οι ενδεχόμενες αποκαλύψεις Ζήγρα, οι οποίες αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και πιθανότατα θα προσδιορίσουν πολλά κατά τη διάρκεια της δίκης, δεν θα είναι οι μόνες. Και η άλλοτε λογίστρια του Ακη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να επιβεβαιώσει στη δίκη σημαντικά ευρήματα των δικαστικών αρχών.
Κι ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται αποφασισμένος να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη μέσα στο δικαστήριο επικαλούμενος τις συλλογικές αποφάσεις για τα εξοπλιστικά από το ΚΥΣΕΑ, μέλη της οικογενείας του επέλεξαν να μην εμφανιστούν στο δικαστήριο. Ούτε η κόρη του Αρετή, ούτε η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν κάθισαν στο εδώλιο, ενώ είναι αμφίβολο αν θα παραστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η σύζυγός του Βασιλική Σταμάτη, η οποία εμφανίστηκε για λίγο μόνο την πρώτη ημέρα.
Ανοιχτές δικογραφίες
Από την πλευρά του ο κ. Σμπώκος, που παρίσταται στο δικαστήριο, αναμένεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το κατηγορητήριο που τον φέρει ως αποδέκτη 40 εκατ. ευρώ, καθώς η θέση του εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη, δυσκολότερη ενδεχομένως και από εκείνη του κ. Τσοχατζόπουλου. Και τούτο, διότι είναι
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ίσως ο μόνος από τους κατηγορουμένους στη δίκη που έχει κι άλλες δικαστικές εμπλοκές και στις δικογραφίες που είναι ανοιχτές στην ανάκριση και αφορούν την ουσία των εξοπλιστικών συμβάσεων για τα υποβρύχια και τα ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα TOR- M1. Η ανάκριση και για τα δύο εξοπλιστικά βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τους ανακριτές Γαβριήλ Μαλή και Ιω. Σταυρόπουλο να έχουν φθάσει σχεδόν στο τέλος. Αναμένεται μετά το Πάσχα να καλέσουν τους περίπου 50 κατηγορουμένους σε απολογία, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σμπώκος, ενώ για τον κ. Τσοχατζόπουλο δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στις συγκεκριμένες δικογραφίες, καθώς το αδίκημα της απιστίας γι’ αυτόν έχει ήδη παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Κι ενώ η δίκη διακόπηκε και θα ξαναρχίσει στις 8 Μαΐου, οι ανακρίσεις για τις μίζες των εξοπλιστικών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα χέρια των ανακριτών έχουν φθάσει νέα επιβαρυντικά στοιχεία που εμπλέκουν και άλλους στον μακρύ κατάλογο με τις μίζες, ενώ επιβαρύνουν και ήδη κατηγορουμένους στη δίκη Τσοχατζόπουλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα