ΛΙΒΥΗ: ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

19:38 22/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Την ώρα που στη Λιβύη συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά κυβερνητικών στόχων και οι δυνάμεις του Καντάφι πλήττουν πόλεις στα δυτικά, στις Βρυξέλλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Συμμαχία στην συγκεκριμένη κρίση. Η...
κρισιμότητα της κατάστασης είναι προφανής-ενώ βρίσκονται
σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, δεν έχει καθοριστεί ακόμη μια ενιαία κεντρική διοίκηση.
Το ζήτημα της συμμετοχής του ΝΑΤΟ εξετάστηκε χθες αλλά δεν επήλθε συμφωνία, έτσι επανεξετάζεται και σήμερα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος, που προσπαθεί να αποφύγει την επί μακρόν εμπλοκή σε άλλον ένα πόλεμο σε μουσουλμανική χώρα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει τον έλεγχο των επιχειρήσεων εντός των ημερών.
Ωστόσο χθες, η συζήτηση σε θερμό κλίμα μεταξύ των 28 χωρών μελών της Συμμαχίας, δεν κατέληξε στο αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει το γενικό πρόσταγμα κατά την επιχείρηση του αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης. Η απόφαση για την επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού ελήφθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και περιλαμβάνει τη χρήση «όλων των απαραίτητων μέτρων».
Η Γαλλία, η οποία και πραγματοποίησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη το Σάββατο, τάχθηκε κατά της ανάθεσης του πολιτικού ελέγχου της επιχείρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πραγματοποιείται σε αραβική χώρα, ενώ η Τουρκία τάχθηκε από την αρχή κατά της συμμετοχής του ΝΑΤΟ. Γάλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι ο πολιτικός έλεγχος θα πρέπει να μοιράζεται μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, και το ΝΑΤΟ να προσφέρει επιχειρησιακή υποστήριξη.
Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι κάποιες χώρες αρχίζουν και αμφιβάλουν αν είναι πια απαραίτητη η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δεδομένης της ζημιάς που ήδη έχει γίνει στο στρατό του Καντάφι.
Keywords
Τυχαία Θέματα