Να αποσυρθουν οι ελευθεροι σκοπευτες ζητουν οι παρατηρητες στη συρια

Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει τους ελεύθερους σκοπευτές που έχει διασπείρει σε κτίρια σε όλη τη χώρα και οι οποίο βάλλουν συχνά κατά άοπλων διαδηλωτών, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κατάσταση. Όπως φαίνεται σε...
βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ, παρατηρητής εμφανίζεται εντοπίζει τους σκοπευτές και να καλεί την κυβέρνηση να τους αποσύρει αμέσως από τις στέγες των κτιρίων. Οι παρατηρητές είδαν τους ελεύθερους σκοπευτές στην Ντούμα» στα περίχωρα της Δαμασκού
αλλά (επίσης σύμφωνα με βίντεο) στις επαρχίες Νταράα και Ιντλίμπ.

Αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη εκδήλωση ανησυχίας εκ μέρους των παρατηρητών οι οποίοι μέχρι τώρα, κατά δήλωση του επικεφαλής τους, Σουδανού στρατιωτικού Μουσταφά αλ Ναταμπί, είχαν δει προβλήματα κατά τόπους αλλά «τίποτα τρομακτικό».

Οι περίπου 60 παρατηρητές βρίσκονται στη Συρία για να επαληθεύσουν τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με ένα αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την απομάκρυνση στρατιωτικού υλικού από μη στρατιωτικές περιοχές και την απελευθέρωση κρατουμένων.

Παραταύτα, πληροφορίες από ακτιβιστές στην Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είπαν πως ο συριακός στρατός έκρυψε τα άρματα μάχης καθώς μια ομάδα παρατηρητών επιθεωρούσε την επαρχία και τα επανέφεραν όταν έφυγαν οι παρατηρητές.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε διαδηλώσεις στη Χάμα, τη Νταράα και τη Μποκαμάλ.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα κατά την καταστολή από την κυβέρνηση της εξέγερσης υπέρ της δημοκρατίας που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το καθεστώς Άσαντ μιλά για 2.000 νεκρούς αστυνομικούς και στρατιώτες και επιμένει ότι η εξέγερση είναι ξένος δάκτυλος.

Επαφές της αντιπολίτευσης για την επόμενη ημέρα

Εντωμεταξύ, οι δύο κυριότερες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις της Συρίας συμφώνησαν στους βασικούς κανόνες για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, όταν φυσικά έρθει αυτή η ημέρα.

Αντιπρόσωποι του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (SNC) και της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για Δημοκρατική Αλλαγή, μίας οργάνωσης η πλειοψηφία των μελών της οποίας βρίσκεται στη Συρία, υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κάιρο αργά το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από συνομιλίες που κράτησαν περισσότερο από ένα μήνα.

Βάσει της συμφωνίας, την οποία επικαλείται το Reuters, οι δύο πλευρές «απορρίπτουν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση που βλάπτει την κυριαρχία ή σταθερότητα της χώρας, χωρίς να θεωρούν μια αραβική επέμβαση ως ξένη».

Η συμφωνία περιγράφει μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, η οποία θα μπορούσε να ανανεωθεί μία φορά, αν είναι απαραίτητο. Κατά την περίοδο αυτή, η χώρα θα εγκρίνει νέο σύνταγμα «που διασφαλίζει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα για ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό πολιτικό κράτος και εγγυάται την μεταβίβαση της εξουσίας μέσω εκλογών για κοινοβούλιο και πρόεδρο της δημοκ
Keywords
Τυχαία Θέματα