Να χαρουμε ή να κλαψουμε; σιγουρα να κλαψουμε!...

11:51 9/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Διογένης, ο Κυνικός
Αγαπητό Fimotro,
Τι αστροπελέκι ήταν και αυτή η Έκθεση του ΟΟΣΑ για την δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα; Όχι ότι μας είπε κάτι καινούργιο ή κάτι διαφορετικό από αυτό που γράφουμε εμείς για χρόνια τώρα. Και το εμείς δεν είναι πληθυντικός της ευγενείας αλλά...
περιλαμβάνει όλους εκείνους τους Δον Κιχώτηδες που παλεύουν ενάντια στους ανεμόμυλους της διαφθοράς, της σήψης, της αδιαφάνειας. Και όσο και αν ακούγεται παράδοξο εκεί έχουμε φθάσει σήμερα. Να θεωρούνται γραφικοί εκείνοι που επιζητούν το καλό,
την αρετή, τον δρόμο του δικαίου. Στον μύθο, ο δρόμος ήταν γεμάτος από γίγαντες, δαίμονες, δράκους και πονηρούς ανθρώπους που λεηλατούν την χώρα. Το έργο εκδόθηκε το 1605 και το 1615 αλλά είναι πιο σύγχρονο από ποτέ! Για αυτό και ίσως η σύγκριση με τον Δον Κιχώτη να είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη.

Για εκείνους που παραξενεύονται από τον τίτλο του σχολίου μας, όταν η έκθεση αυτή είναι κυριολεκτικά ένα όνειδος για την χώρα μας, η εξήγηση είναι πολύ απλή. Όταν κάποιος γράφει για όλα αυτά στην χώρα μας, όποιος προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση συνήθως λοιδορείται, θεωρείται γραφικός όπως γράφουμε και πιο πάνω. Γιατί; Μα γιατί χαλάει την «συνταγή» που με τόσο κόπο έχουν φτιάξει όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς ίδιον όφελος και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από αυτή. Ίσως για αυτό και η παρομοίωση με τον Δον Κιχώτη δεν είναι, ας μην ξεχνάμε, το πλήρες όνομα του ήταν «Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας»… Με την έκθεση αυτή αποδείχθηκε τουλάχιστον ότι δεν είμαστε ευφάνταστοι, άρα δικαιολογείται και η χαρά μας…

Κατά τα άλλα όμως είμαστε για κλάματα, ως χώρα. Ξεφτιλιζόμαστε καθημερινώς, Δυστυχώς δικαίως. Και από ποιους; Από αυτούς που όπως λένε οι νέοι μας, όταν εκείνοι τρώγανε ραπανάκια, εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη; Τόσο μπροστά είμαστε!!! Οι γενιές των Ελλήνων που διοικούν, που ψήφιζαν αυτούς που μας κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά πρέπει να αισθανόμαστε πολύ άσχημα. Τι προσφέραμε σε αυτή την χώρα σε σχέση με τους γονείς μας, τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας; Τίποτα!!! Τίποτα το καλό εννοείται, αφού από το κακό πλημμυρήσαμε! Τύφλα να έχουν οι μουσώνες της Ασίας. Πως το γράφει η έκθεση; Πελατειακό κράτος, έλλειψη δομών, έλλειψη συστημάτων καταγραφής, αρχειοθέτησης, συνεργασίας μεταξύ υπουργών, διευθυντών, υπαλλήλων, διαφθορά, ανοργανωσιά, πολυνομία που είναι και η βάση της διαφθοράς, 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα τα τελευταία 15 χρόνια!!! Για να μην πούμε και τα όσα αναφέρει για τον συνδικαλισμό!!! Τους προστάτες του πελατειακού συστήματος και του βολέματος… Και να μην κανείς ότι δεν υπήρξαν ευκαιρίες; Ότι δεν υπήρξαν κονδύλια για την μηχανοργάνωση του κράτους; Υπήρξαν αλλά οι πολιτικοί μας φρόντισαν να εξαφανίσουν όλες τις ευκαιρίες όπως επίσης και τα ανάλογα κονδύλια να πάνε οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που έπρεπε.

Και τώρα τι; Αν είχαμε μυαλό θα έπρεπε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να α
Keywords
Τυχαία Θέματα