ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ 3-4-1 ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ...

12:15 7/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε µικρό και ευέλικτο σχήµα φέρεται να καταλήγει ο Πρωθυπουργός, µπολιάζοντας τον βασικό κορµό της κυβέρνησης (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος) µε τέσσερα στελέχη πρώτης γραµµής ( Α. ∆ιαµαντοπούλου, Α. Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη...
Μ. Χρυσοχοΐδη ) και σε ρόλο συντονιστή - αντιπροέδρου τον Ευ. Βενιζέλο
Σενάριααναδιάρθρωσης του κυβερνητικού σχήµατος εξετάζει εδώ και µερικές ηµέρες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
σε µια προφανή προσπάθεια να ανακόψει την εντεινόµενη φθορά της κυβέρνησης και του ίδιου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εξετάζει σειρά εισηγήσεων που του έχουν υποβληθεί, κατακλείδα των οποίων (των περισσοτέρων για την ακρίβεια) είναι ένα πραγµατικά ευέλικτο κυβερνητικό σχήµα, το οποίο θα «τρέξει» το Εθνικό Σχέδιο για τη διάσωση της χώρας και ειδικότερα το 26 δισ. ευρώ πιεστικό Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµική ςΣταθερ ότητας 2012-2015.

Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις στις οποίες έχει καταφύγει ο Πρωθυπουργός, προκειµένου να µην ενταθούν τα φαινόµενα παραλυσίας που εµφανίζει η κυβέρνηση ήδη από την προ του Πάσχα περίοδο, οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου να εξετάζει εισηγήσεις για αναµόρφωση του Υπουργικού Συµβουλίου, µε στόχο να δηµιουργήσει ένα σχήµα το οποίο να ανταποκρίνεται στις έκτακτες περιστάσεις στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου σε αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ηµέρες µε κορυφαίους υπουργούς, αποκάλυψε ουσιαστικά ότι οι προβληµατισµοί τους δεν εστιάζονται στο αν θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, αλλά στο τι µορφή πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήµα.

Συνοµιλητές του κ. Παπανδρέου διαβεβαίωναν σε σχέση µε το πότε, ότι «αν µιλάµε για µια πιθανή αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήµατος, αυτή λογικά πρέπει να τοποθετηθεί µετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου», η οποία όπως είναι γνωστό προγραµµατίζεται να πραγµατοποιηθεί ώς τα µέσα Ιουνίου. Κατά τις αναφορές αυτών των πηγών, ο Πρωθυπουργός «θεωρεί κορυφαία διαδικασία για τη συνέχεια την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, και από το πώς θα εξελιχθεί αυτή, θα εξαρτήσει τις κινήσεις του στη συνέχεια». Για όσους µπορούν να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις αναφορές, οι σχετικές διαρροές σηµαίνουν σε απλά ελληνικά ότι ο φηµολογούµενος ανασχηµατισµός δεν είναι παρά η αναγκαία συγκολλητική ουσία, η οποία θα διατηρήσει ενωµένη την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ µπροστά στην κάλπη που θα στηθεί για το Μεσοπρόθεσµο.

Από εκεί και πέρα, µε βάση τα γενικών θεωρούµενα ως δεδοµένα, ο κ. Παπανδρέου έχει να επιλέξει µεταξύ: n ενός ανασχηµατισµού, αµέσως µετά – και πιθανώς και µετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 25 Ιουνίου – και n ενός ανασχηµατισµού στις αρχές του φθινοπώρου.

Η πρώτη εκδοχή υπονοµεύεται από τη βασική θεωρία που υποστηρίζει ότι η χειρότερη εποχή για να φθαρεί µια κυβέρνηση είναι το καλοκαίρι λόγω των διάφορων αναπάντεχων γεγονότων που συµβαίνουν συνήθως, συµπ
Keywords
Τυχαία Θέματα