Ο αδιαφανης κοσμος των καυσιμων

12:47 4/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Τάσος Τέλλογγλου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Οι άνδρες του ΣΔΟΕ θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελέγχους και στα καύσιμα στρατιωτικών μονάδων ύστερα από σχετική συνεννόηση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη με τον υπουργό Αμύνης κ. Δ. Αβραμόπουλο. Η...
είσοδος του ΣΔΟΕ στις Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και αρχικά κάποιοι επιτελείς του υπουργείου
Αμύνης είχαν εκφράσει επιφυλάξεις γι’ αυτήν την πρόσβαση σε κλειστούς για πολίτες χώρους στρατιωτικών μονάδων.
Οι έλεγχοι, ωστόσο, κρίθηκαν αναγκαίοι, μετά τη διαβίβαση στον οικονομικό εισαγγελέα των δειγματοληψιών που είχαν διενεργηθεί στη Θεσσαλία με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Γιώργου Σούρλα και σχετικά δημοσιεύματα της «Κ». Οι δειγματοληψίες, τις οποίες επικαλείται ο κ. Σούρλας, έδειξαν αλλοίωση του καυσίμου που δεν είναι πάντα καθαρό και γίνεται στο πρατήριο, στη μεταφορά ή στις αποθήκες της μονάδας. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με μια αυξανόμενη ένταση, ιδιαίτερα στην περιοχή του λεκανοπεδίου, στον τομέα της διανομής καυσίμων, που εκφράζεται και με «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Ετσι, την περασμένη Τρίτη άγνωστος επιτέθηκε με δυναμίτη σε πρατήριο της δυτικής Αθήνας, ο ιδιοκτήτης του οποίου φέρεται να είχε προβεί σε καταγγελία εναντίον γνωστού «παράγοντα» καυσίμων της περιοχής που κατέχει πέντε πρατήρια, τα οποία είναι ύποπτα για... ατασθαλίες σε βάρος των καταναλωτών.
Ειδικές αντλίες
Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς στην Αττική ανεβάζουν το ποσοστό των πρατηρίων που λειτουργούν με ειδικές αντλίες, στις οποίες εχει ενσωματωθεί ο μηχανισμός κλοπής του καταναλωτή, σε πάνω από το 50% του συνόλου.«χρειάζεται πόλεμος εναντίον ενός πολύ μεγάλου αριθμού “επαγγελματιών” και φυσικά η κυβέρνηση δεν τολμάει», λέει στην «Κ» πρώην εκπρόσωπος των πρατηριούχων που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Οσο βαθαίνει η οικονομική κρίση τόσο εξαφανίζεται κάθε είδους πρόσχημα στον έτσι κι αλλιώς αδιαφανή κόσμο της διακίνησης καυσίμων, καθώς η πίτα μειώνεται και όλοι συγκρούονται με όλους για ένα όλο και πιο μικρό μερίδιο της αγοράς», λέει στην «Κ» στέλεχος της δίωξης οικονομικού εγκλήματος στη Βόρεια Ελλάδα.
Στη Βέροια αλλά και την Πάτρα υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει «ιδιωτικά αυτοκίνητα» που γυρίζουν τα πρατήρια και προσφέρουν «σποτ φορτία» σε τιμές που κυμαίνονται στο 60% με 70% της τιμής του λίτρου.
Εικονικές εξαγωγές
Tαυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να επιβάλει καταλογισμούς στις περιπτώσεις εικονικών εξαγωγών καυσίμων στη Βουλγαρία, που από το 2007 φαίνεται ότι έχουν γίνει κανόνας για ορισμένες φορολογικές αποθήκες στη Β. Ελλάδα. «Ακόμα και αν δεν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι όλα τα φορτία που ξεκίνησαν στα χαρτιά για τη Βουλγαρία διοχετεύθηκαν τελικά στην εσωτερική αγορά, γνωρίζουμε ότι τα 2/3 των επιχειρήσεων που υποτίθεται ότι τα παρέλαβαν δεν υπάρχουν σήμερα», είπε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Οι βουλγαρικές αρχ
Keywords
Τυχαία Θέματα