Ο μπρειβικ επιθυμει αθωωση η θανατικη ποινη

23:03 18/4/2012 - Πηγή: Fimotro
«Αθώωση ή θανατική ποινή είναι οι μόνες δύο δίκαιες αποφάσεις που μπορούν να υπάρξουν στην περίπτωσή μου» απάντησε ο Αντερς Μπρέιβικ σε σχετική ερώτηση των δικαστών. Ο Μπρέιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους τον περασμένο Ιούλιο, θεωρεί «αξιολύπητη τιμωρία» μια πιθανή μακροχρόνια ποινή...
φυλάκισης.

Ερωτηθείς από το δικαστήριο εάν επιθυμεί να του αποδοθεί η θανατική ποινή απάντησε: «Όχι, αλλά θα τη σεβόμουν. Αντίθετα, 21 χρόνια φυλάκισης τα θεωρώ γελοία».

Ο δράστης που έχει συγκλονίσει τη νορβηγική κοινωνία, έκανε γνωστό πως δεν περίμενε ότι θα επιβίωνε των επιθέσεων που εξαπέλυσε,
ειδικά της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο του Όσλο, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

Την τρίτη ημέρα της δίκης του, οι δικαστές προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τον κατηγορούμενο τη διάψευση της ύπαρξης ενός ακροδεξιού ευρωπαϊκού δικτύου, όπως ισχυρίζεται.

Ο Μπρέιβικ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο ακόμα ανεξάρτητων πυρήνων οι οποίοι μπορεί να δράσουν ανά πάσα στιγμή.

Ο δράστης κάνει λόγο για την ύπαρξη των «Ναϊτών Ιπποτών», μιας μυστικιστικής, εθνικιστικής οργάνωσης, εξ’ ονόματος της οποίας ισχυρίζεται ότι έδρασε. Η νορβηγική αστυνομία πάντως, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξή της.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 2002 στο Λονδίνο, σε συνάντηση που είχε με τρεις άλλους εθνικιστές. Στόχος της οργάνωσης είναι να ενώσουν όλους τους εθνικιστές της Ευρώπης.

Η κατάθεση του Μπρέιβικ καθώς και των μαρτύρων αναμένεται να διαρκέσει συνολικά πέντε μέρες.

Ο πολιτισμένος τρόπος με τον οποίο το νορβηγικό δικαστήριο αντιμετωπίζει τον Μπρέιβικ έχει προκαλέσει συζητήσεις ανά τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι σκότωσε 77 ανθρώπους, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με παραδειγματική ευγένεια και σεβασμό από τους δικαστές.

Αν ο κατηγορούμενος κριθεί ότι έχει “σώας τα φρένας” και ότι είναι ένοχος για φόνο, τότε αντιμετωπίζει μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, με μέγιστο χρόνο τα 21 χρόνια. Η ποινή αυτή ενδέχεται να παραταθεί εάν ο κατηγορούμενος θεωρηθεί δημόσια απειλή.

Σε περίπτωση που κριθεί παράφρων, θα εισαχθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα