Ο θανασης κατσιγιαννης εξηγει γιατι αποφασισε να διεκδικησει το δημο αχαρνων

15:58 1/12/2013 - Πηγή: Fimotro
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέσετε υποψηφιότητα για να διεκδικήσετε το Δήμο Αχαρνών;
Η κατάσταση στο δήμο μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ποτέ άλλοτε – και μετράω πολύ καλά τις κουβέντες μου – δεν έχει βρεθεί η πόλη μας σε τόσο τραγική θέση. Σε τι να αναφερθούμε, στην...
ανεργία, στην εγκληματικότητα, στις ελλείψεις σε υποδομές κάθε είδους, στο οικονομικό αδιέξοδο του υπερχρεωμένου Δήμου; Είναι αυτή εικόνα ευρωπαϊκής πόλης του 21ου αιώνα; Πείτε μου, μας αξίζει κάτι τέτοιο;
Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να πάρουμε την τύχη
της πόλης στα χέρια μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Βρήκα κατάλληλους ανθρώπους, αν θέλετε με βρήκαν εκείνοι πρώτοι, οπότε τώρα είμαι έτοιμος, τώρα δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που μου επιτρέπουν, μαζί με τα πολύ καλά στελέχη που με πλαισιώνουν, να δουλέψουμε για να δώσουμε στον τόπο μας την πνοή που του λείπει. Όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου και οι σκεπτόμενοι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του τόπου μας.

Υπήρξατε Βουλευτής της ΝΔ επί δύο τετραετίες. Πόσο η διαδρομή σας αυτή «επηρεάζει» την υποψηφιότητά σας;
Δεν αποποιούμαι το παρελθόν μου. Έχω μια διαδρομή για την οποία είμαι υπερήφανος γιατί μου επέτρεψε να προσφέρω. Δεν θέλω να ακουστεί εγωιστικό, αλλά ποιος από τους πολιτικούς ασχολήθηκε σοβαρά με το περιβάλλον πριν αναλάβω υπεύθυνος στη Βουλή; Εισηγήθηκα τη δημιουργία Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και υπήρξα ο πρώτος της πρόεδρος. Αγωνίστηκα για τα σχέδια πόλης, για να μπει τάξη στο χώρο και να τελειώσει η ομηρία του κόσμου. Επίσης, για τις υποδομές της Αττικής, για το αποχετευτικό, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης. Μην ξεχνάμε ότι την ανακύκλωση στο Μενίδι και τους Θρακομακεδόνες την έφερα εγώ. Δυστυχώς, όμως, στην πορεία είδα ότι έτρεχα μόνος μου για όλα αυτά. Είδα πως ο εύκολος δρόμος των υποσχέσεων ήταν προτιμότερος για κάποιους «υπεύθυνους» της Κυβέρνησης από το να στέκονται δίπλα στον κόσμο. Είδα ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος σεβασμός από κάποιους υπουργούς προς τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στη Βουλή - άρα προς τον ίδιο τον ελληνικό λαό - γι’ αυτό και το 2007 αποφάσισα να αποχωρήσω.
Για το παρελθόν μου λοιπόν είμαι υπερήφανος. Άλλωστε όταν δίνεις έναν τίμιο αγώνα για να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου δεν έχει σημασία από ποιο χώρο έχεις προσφέρει. Κι ας μην ξεχνάμε πως ποτέ δεν δίστασα να συνεργαστώ υπερκομματικά με συναδέλφους μου στη Βουλή. Να θυμίσω τις δυο τροπολογίες που περάσαμε οι δύο Βουλευτές των Αχαρνών; Η μια ενέταξε ξανά στο σχέδιο την περιοχή του Κόκκινου Μύλου που είχε πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η άλλη διασφάλισε τα αντισταθμιστικά οφέλη από το καζίνο της Πάρνηθας για το Δήμο Αχαρνών.
Έτσι, υπερκομματικά θα κινηθώ και τώρα. Γιατί για το ψηφοδέλτιο της δημοτικής μας παράταξης δεν ρωτάμε κανέναν τι κόμμα είναι, αλλά τι μπορεί να κάνει για τον τόπο μας. Όποιος έχει όραμα, όποιος έχει όρεξη για δουλειά και μπορεί να προσφέρει, η πόρτα μας είναι ανοιχτή.

Ονομάστε τον συνδυασμό σας Νέα Πόλη – Νέα Πνοή. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες;
Το μήνυμα μιας καινούργιας αρχής για την πόλη μας. Και πιστέψτε με αυτό δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Στο ψηφοδέλτιο μας ο μεγαλύτερος σε ηλικία είμαι εγώ. Τα περισσότερα στελέχη μας είναι άνθρωποι νέοι, υψηλά καταρτισμένοι, και με όρεξη για δουλειά.
Με τη δική μου καθοδήγηση, με τη βοήθεια κάποιων έμπειρων ανθρώπων που επίσης έχουμε συμπεριλάβει στο συνδυασμό, επεξεργαζόμαστε προτάσεις πραγματικά πρωτοποριακές που θα αλλάξουν την εικόνα και την άποψη που έχουμε για το Δήμο Αχαρνών ύστερα από τόσα χρόνια εγκατάλειψης. Δεν μπορώ, στα πλαίσια αυτής της συνέντευξης, να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ήδη κάποιες από τις προτάσεις μας είμαστε έτοιμοι κιόλας να τις εφαρμόσουμε. Και όταν λέω είμαστε έτοιμοι εννοώ έτοιμοι. Αύριο κιόλας, όταν αναλάβουμε τη Διοίκηση του Δήμου, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε την τεχνική, οικονομική και νομική τεχνογνωσία που χρειαζόμαστε, για να ξεκινήσουμε αμέσως δουλειά. Θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα,… θα το δείτε!

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου μας;
Η εγκληματικότητα, η ανεργία, οι πλημμύρες στους δρόμους και τα σπίτια, η άθλια οδοποιία, το αποχετευτικό, η εγκατάλειψη των μνημείων μας, η αταξία στο χώρο που μας στοιχίζει πολύ, μας στοιχίζει επιχειρηματικά, μας στοιχίζει στην ποιότητα ζωής. Και συνεχίζω, τα μπαζωμένα ρέματα, το χτύπημα που έχει δεχτεί η αγορά μας από την κρίση, η έλλειψη παρκινγκ στο κέντρο. Αν θέλετε σταματήστε με γιατί θα συνεχίζω μέχρι αύριο. Γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα για πρόβλημα, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, που να μην έχει «χτυπήσει» το Δήμο Αχαρνών τα τελευταία χρόνια. Δεν λέω βέβαια πως η πόλη μας πριν υπήρξε τέλεια, όμως τέτοια πλημμυρίδα προβλημάτων σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί.

Ποια όμως προβλήματα στο Δήμο Αχαρνών είναι αυτό που λένε τα πιο επείγοντα για τα οποία εσείς θα δρομολογήσετε άμεσα λύσεις;
Ξέρετε τι είναι επείγον; Η ταχύτητα που πρέπει να δείξουμε όταν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου. Γιατί πραγματικά ο Δήμος Αχαρνών πρέπει να τρέξει. Και πρέπει να τρέξει γιατί για πολλά από τα έργα που έχουμε ανάγκη δεν υπάρχουν μελέτες, που όμως αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από την επόμενη μέρα. Όμως μιας και μου δίνετε την ευκαιρία επιτρέψτε να σας αποκαλύψω ένα μικρό μέρος από το πρόγραμμά μας:
 Αντιπλημμυρική προστασία. Η διατύπωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής γιατί σήμερα πηγαίνουμε στην τύχη.
 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε πως θέλουμε να είναι η πόλη που ζούμε.
 Εφαρμογή Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ). Δηλαδή εντοπισμός προβλημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και προώθηση γρήγορων λύσεων όπως π.χ. αναπλάσεις.
 Πρόγραμμα «Πράσινη Αποκομιδή»: Οργάνωση ολοκληρωμένου συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί, που και πανάκριβα κοστίζει στο δημότη και δουλειά δεν γίνεται. Υπάρχουν δήμοι στη χώρα που καταφέρνουν να εξοικονομούν ως και 40% των πόρων που ξόδευαν παλαιότερα για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Γιατί να μη γίνουμε κι εμείς ένας από τους πρωτοπόρους;
 Κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και κλιματισμού στα σχολεία με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ η υπολειπόμενη παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται εξασφαλίζοντας στο Δήμο πόρους. Ούτως ή άλλως τέτοιου είδους έργα θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση την επόμενη προγραμματική περίοδο. Κανένα σχολείο λοιπόν χωρίς θέρμανση.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Δήμο Αχαρνών;
Είμαστε οι Αχαρνές. Από εκεί ξεκινάω. Μια πόλη με τεράστια ιστορία και υπερήφανους δημότες που έχουν πολλά προσόντα. Μια πόλη με σπουδαίο πολιτισμό, που έχει συνάμα τη μεγαλύτερη εμπορική αγορά σε σχέση τους όμορους Δήμους. Επίσης, στο Δήμο μας ανήκει ένας τεράστιος εθνικός θησαυρός, η Πάρνηθα. Πείτε μου, λοιπόν, επιτρέπεται αυτή η πόλη να βρίσκεται τούτη τη στιγμή στα γόνατα και να φοβάται τι θα ξημερώσει αύριο;
Όσο για το όραμα αυτό κάθε αυτό, θα σας το πω πολύ πρακτικά. Η πόλη μας με τόσες πολλές δυνατότητες που έχει μας φωνάζει ΜΠΟΡΩ. Εμείς, λοιπόν, δεν κλείνουμε τα αυτιά. Την ακούμε την πόλη μας, καταλαβαίνουμε την αγωνία των πολιτών κι όλοι μαζί - και όταν λέω όλοι εννοώ ΟΛΟΙ - δρομολογούμε λύσεις και εφαρμόζουμε πολιτικές που ανεβάζουν τον πήχη για το σύνολο της πόλης των Αχαρνών.

Πως πρακτικά θα μπορέσετε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας και να πραγματοποιήσετε το όραμά σας για την πόλη;
Σαν Βουλευτής Αττικής πάλεψα για να λύσω προβλήματα. Σαν Δήμαρχος, οι δυνατότητές μου για έργο θα είναι ουσιαστικές και περισσότερες. Θα έχω τα τεχνικά μέσα, τους ανθρώπους, ό,τι τέλος πάντων χρειάζεται η πόλη μας για να έχει ευκαιρίες. Κι εμείς, πιστέψτε με, θα τις εξασφαλίσουμε αυτές τις ευκαιρίες. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με την απερχόμενη Διοίκηση, εμείς θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκά προγράμματα. Αλήθεια θυμηθείτε τι έγινε με την υπόθεση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας; Όταν η σημερινή Δημοτική Αρχή θυμήθηκε να ζητήσει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας δήλωσε απλά ότι ήταν πλέον αργά.
Ακόμη, θα πρέπει να σας πω ότι εμείς ερχόμαστε για να ανατρέψουμε τον παλιό τρόπο Διοίκησης, αυτόν δηλαδή που θέλει τον Δήμαρχο να κάθεται σε μια καρέκλα και να αποφασίζει ερήμην των πολιτών. Φέρνουμε Νέα Πνοή στο Δήμο, γι’ αυτό και ετοιμαζόμαστε να εμπλέξουμε με ενεργό τρόπο τους δημότες μας στη λήψη αποφάσεων. Θυμηθείτε πριν τι σας είπα. Πως δηλαδή είμαστε από τώρα έτοιμοι να υλοποιήσουμε μέρος των πολιτικών μας. Η συμμετοχή, λοιπόν, των πολιτών στα δρώμενα του Δήμου είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία, αύριο κιόλας αν καλούμασταν να διοικήσουμε, θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι προϋπόθεση για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από το 2014. Και το 2014 είναι σε ενάμιση μήνα. Γι’ αυτό, τέρμα τα αστεία.

Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή Δημοτική Αρχή και ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κύριος αντίπαλός σας στις επερχόμενες εκλογές;
Καλές οι προθέσεις αλλά νομίζω πως έμεινε εκεί. Δυστυχώς, παρασύρθηκε από ξεπερασμένες αντιλήψεις διοίκησης που χρόνια τώρα ταλανίζουν τους δήμους της χώρας. Επίσης, δεν έκανε σωστή επιλογή συνεργατών, σχεδόν οι μισοί την έχουν εγκαταλείψει ή θα το κάνουν όπως ακούω.
Από εκεί και πέρα όποιος έχει μάτια βλέπει. Κι αυτό που βλέπει στο Δήμο Αχαρνών είναι εικόνες που ταιριάζουν περισσότερο σε πόλη τριτοκοσμικής χώρας.
Όσο για το τελευταίο σας ερώτημα, αντίπαλοί μου είναι όλοι όσοι δεν αγαπάνε την πόλη μας και οι πολιτικοί/πολιτικές των μνημονίων που θίγουν τους συμπολίτες μου.

Η πολιτική λένε πρέπει να βασίζεται σε αξίες αν είναι να έχει αποτέλεσμα. Ποίες είναι οι δικές σας αξίες; Γιατί να σας εμπιστευτούν οι δημότες;
Να σας πω αμέσως ποιες είναι οι αξίες μου.
Το να κοιτάζεις τους πολίτες στα μάτια χωρίς να υπάρχουν σκιές και υπονοούμενα.
Το να αγανακτείς να βλέπεις στην πόλη μας πολίτες με προσόντα που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα γιατί δεν έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες ή γιατί δεν έχουν κάποια ομαδούλα να τους στηρίζει. Αλήθεια στο σημερινό Δήμο Αχαρνών με τα τόσα προβλήματα, περισσεύει κάποιος που μπορεί να προσφέρει;
Και συνεχίζω.
Το να είσαι αληθινός με τον κόσμο και ειλικρινής.
Το να μην ησυχάζεις ποτέ, να μη βολεύεσαι, αλλά να απαιτείς από τον εαυτό σου και τους συνεργάτες σου συνέχεια το παραπάνω για την πόλη μας.
Και βέβαια πάνω από όλα το να αγαπάς τον τόπο σου, να αγαπάς το δήμο μας και να νοιάζεσαι πραγματικά για το μέλλον του.

Δυο τελευταία λόγια που θα θέλετε να πείτε στους συνδημότες μας;
Στη σημερινή εποχή της κρίσης θα πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για τις Αχαρνές. Πρέπει κα κερδίσουμε την πόλη μας, να μην την αφήσουμε να «φύγει» μέσα από τα χέρια μας. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα η πλάστιγγα θα γύρει ανεπανόρθωτα προς την καταστροφή. Καλούμε, λοιπόν, σε μια καθολική συσπείρωση για τη σωτηρία και το μέλλον της πόλης μας. Σε αυτόν τον αγώνα κινητοποιούμε όλη την ανθρωπογεωγραφία του δήμου, όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στο Μενίδι, στους Θρακομακεδόνες, στην Βαρυμπόμπη...Όχι βιλαέτια, όχι ομαδούλες και συμφέροντα.
Η Νέα Πόλη – Νέα Πνοή κι εγώ προσωπικά είμαστε εδώ για μια καινούργια αρχή. Είμαι γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου και θέλω να τον δω να προκόβει. Κι είμαι εδώ όχι για να διχάσω αλλά για να ενώσω. Ανεξάρτητοι, περήφανοι, παλιοί και νέοι κάτοικοι, ο δήμος αυτός είναι το σπίτι μας, είναι οι αναμνήσεις μας, είναι ο τόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, είναι η επόμενη μέρα. Είναι το μέλλον που θα χτίσουμε μαζί για την πόλη που αγαπάμε και πιστεύουμε. Το επαναλαμβάνω… ‘τέρμα τα’ αστεία’!!!
Keywords
θανασης, θανασης, νεα δημοκρατια, επηρεάζει, βουλη, νέα, σχολεια, πήχη, συμμετοχή, εκλογες, Βαρυμπόμπη, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, ξανα, βουλευτες, ανακυκλωση, δουλεια, εγκληματικοτητα, εικονες, εμπορικη, εργαλεια, νυχια, προγραμμα, πωλειται, σημερινη, σωτηρια, τυχη, αγορα, αγωνια, αξιζει, ανεργια, αναμνησεις, απλα, αστεια, αυτια, αχαρνες, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δημος, δυστυχως, διοικηση, δικη, δοντια, δρομος, δρωμενα, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινα, ειλικρινης, υπαρχει, ελλειψη, ενεργεια, εργα, εποχη, ερημην, ζωης, ιδιο, ηλικια, υποθεση, θησαυρος, εικονα, κοκκινου, κομμα, λεπτομερειες, λειπει, ληψη, λογια, ματια, μενιδι, μοιρα, μικρο, νομικη, οραμα, παιδια, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, ποιοτητα, πνοη, προβληματα, προγραμματα, πορτα, σεβασμος, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτι, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, τι ειναι, τρια, υγιεις, υλοποιηση, ανηκει, εφαρμογη, ερχομαστε, χωρα, πηγες, πήχη, θελω να, θερμανση, χερια
Τυχαία Θέματα