Ολι ρεν: με "καλο ρυθμο" η πορεια της πορτογαλιας

17:28 15/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Η εφαρμογή του σχεδίου για την ικανοποίηση της οικονομικής βοήθειας που έχει χορηγηθεί στην Πορτογαλία εξελίσσεται με «καλό ρυθμό», αλλά παραμένει έκθετο σε «προκλήσεις», τόνισε σήμερα ο...
επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Η εφαρμογή του προγράμματος εξελίσσεται με καλό ρυθμό, όμως οι προκλήσεις παραμένουν», τόνισε ο Ρεν κατά την ομιλία του στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο.

Ο Ρεν έκανε ιδιαίτερη μνεία στη «δυσκολία» τόσο της οικονομικής κατάστασης, όσο και της πρόσβασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις πιστώσεις, καθώς «δεν
έχει περαιωθεί ακόμη» η αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και δεδομένου πως «χρειάζεται ακόμη δουλειά», κυρίως στη «διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Επιπλέον, ο Ρεν εκτιμά πως οι τράπεζες χρειάζεται να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές, που αποτελούν τον πραγματικό ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος».

Τρίτη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που προσέφυγε στην διαδικασία του δανεισμού, η Πορτογαλία έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο το πρόγραμμα λιτότητας που της επέτρεψε την πρόσβαση σε πίστωση 78 δισ. ευρώ από τον περασμένο Μάιο.

Την 1η Μαρτίου η Τρόικα, μετά το πέρας της αξιολόγησής της, έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία, εκφράζοντας ικανοποίηση για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας, ιδίως την μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, το ψαλίδισμα των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, καθώς και την αύξηση της φορολόγησης.

Ο Ρεν επίσης χαιρέτισε την πολιτική συναίνεση και την κοινωνική στήριξη της οποίας χαίρει το σχέδιο λιτότητας, που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Μία ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος αυτού καθώς παραμένουν ζωντανές οι μεγάλες προκλήσεις», πρόσθεσε ο Ρεν.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο στην Πορτογαλία, η CGTP, που είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, έχει καλέσει σε γενική απεργία στις 22 Μαρτίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα