Ουραγος η ελλαδα στην ευρυζωνικοτητα

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Μαλλάς
(από την Ημερησία)
Αρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει ποσοστά διείσδυσης αρκετά χαμηλότερα σε σχέση...
με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Από τους λίγους τομείς που υπάρχει σημαντική βελτίωση είναι αυτός των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile broadband) όπου η Ελλάδα
πήγε από το 6% στο 38% και πάλι, όμως, παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 47%.
Διείσδυση
Η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, δεν έχει καταφέρει ακόμη να φθάσει τα επίπεδα διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων στις επιχειρήσεις που παρατηρούνται σε άλλες χώρες. Πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν πάντως το 93% των ελληνικών εταιρειών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 95%. Όμως, είναι αρκετές οι επιχειρήσεις με «απλή» πρόσβαση, καθώς το ποσοστό των ευρυζωνικών συνδέσεων, μέσω σταθερών δικτύων, είναι μόλις στο 76%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 87%.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση μεταξύ των 27 μελών της Ε.Ε., όταν στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Φινλανδία και η Ολλανδία, όπου το 100% των επιχειρήσεων διαθέτουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο! Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα (που ισοβαθμεί στη συγκεκριμένη κατάταξη με τη Σλοβακία) έχουν μόνο η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Στο χώρο της κινητής ευρυζωνικότητας, η Ελλάδα με το 38% βρίσκεται στην 18η θέση της κατάταξης όπου προηγούνται δύο σκανδιναβικές χώρες, ήτοι η Φινλανδία και η Σουηδία όπου τα ποσοστά διείσδυσης ανέρχονται σε 77% και 67% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Αυστρία (65%), η Γαλλία (60%) και η Γερμανία (57%). Όσον αφορά τη σχέση των επιχειρήσεων με το Δημόσιο και το κατά πόσο οι εταιρείες κάνουν χρήση του διαδικτύου για τις επαφές τους με τις δημόσιες Αρχές, περισσότερο από το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων στη Σλοβακία (94%), τη Λιθουανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 92%) και η Σουηδία (91%) δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για τη λήψη πληροφοριών από ιστοσελίδες δημόσιων αρχών το 2010. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Ελλάδα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο δεδομένου ότι το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με το Δημόσιο είναι στο 82%, αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο του 74%.
Επίσης, η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη επίδοση σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου για τη συμπλήρωση φορμών ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, το 87% των ελληνικών επιχειρήσεων το κάνει, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 69%.
Το 69% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με περισσότερους από 10 εργαζομένους- διαθέτει τη δική του ιστοσελίδα, ποσοστό το οποίο δεν είναι πάντως σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 62% του 2006.
Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 64%, ενώ στη βόρεια Ευρώπη τ
Keywords
Τυχαία Θέματα