Παγκοσμια τραπεζα: προειδοποιει για απειλη υπερθερμανσης του αραβικου κοσμου

15:35 5/12/2012 - Πηγή: Fimotro

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα πληγούν ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών και η μεγάλη ξηρασία θα έχουν καταστροφικές συνέπειες σε τομείς από τη γεωργία ως τον τουρισμό, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα. Εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί, η μέση θερμοκρασία στις... αραβικές χώρες θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς ως το 2050 και η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας κατά 6 βαθμούς, τονίζεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Ντόχα του Κατάρ, στο
περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

«Οι αραβικές χώρες θα αντιμετωπίσουν χωρίς προηγούμενο ακραίες θερμοκρασίες. Οι βροχές στην περιοχή, η οποία διαθέτει τις μικρότερες ποσότητες γλυκού νερού στον κόσμο, θα είναι όλο και πιο σπάνιες και οι ξαφνικές πλημμύρες πιο συχνές», προειδοποιεί η έκθεση.
Το νερό από τις βροχές θα μειωθεί κατά 10% ως το 2050, ενώ η ζήτηση του νερού, πόσιμου ή μη, αναμένεται ν΄αυξηθεί κατά 60% στο διάστημα αυτό.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κλιματικές αλλαγές «θα απειλήσουν τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης» και θα επηρεάσει τα μέσα διαβίωσης, προκαλώντας μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά περίπου 7% στη Συρία και την Τυνησία και κατά 24% την Υεμένη.
Συνολικά, από την κλιματική αλλαγή, έχει ήδη πληγεί ή θα πληγεί σύντομα η πλειοψηφία των 340 εκατομμυρίων κατοίκων του αραβικού κόσμου, με τα 100 εκατομμύρια των πιο φτωχών να είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο.
Όσον αφορά την αγροτική παραγωγή θα παρουσιάσει βραδύτερο ρυθμό αύξησης κατά τις προσεχείς δεκαετίες και θ΄ αρχίσει να μειώνεται κατά το 2050.
«Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο γιατί περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των αραβικών χωρών ζει σε αγροτικές περιοχές και το 40% των θέσεων εργασίας συνδέεται με τη γεωργία», υπογραμμίζει η έκθεση.
Παράλληλα, ο τουρισμός που σήμερα αποφέρει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις αραβικές χώρες, θα πληγεί καθώς οι τουρίστες θα προτιμήσουν χώρες με πιο ήπια κλίματα.
«Οι χιονοπτώσεις στο Λίβανο (όπου υπάρχουν πίστες σκι), οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Ερυθράς Θάλασσας και πολλά ιστορικά μνημεία της περιοχής απειλούνται από την κλιματική αλλαγή», τονίζει η έκθεση.
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει επίσης προβλήματα υγείας, καθώς ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός θα εκδηλωθούν σε νέες περιοχές.
Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνει έκκληση για την επείγουσα λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές θα ενταχθούν στις εθνικές πολιτικές.
«Το κλίμα γίνεται όλο και πιο ακραίο, το ίδιο και οι επιπτώσεις στη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο Ίνγκερ Αντερσεν, αντιπρόεδος της Παγκόσμια Τράπεζα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. «Είναι καιρός να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», υπογράμμισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα