Πετερσον: "ο καμερον οδηγησε τη βρετανια στην απομονωση"


Απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και δίχως διαπραγματευτική ισχύ είναι αυτή την στιγμή η Βρετανία, υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Τζόν Πέτερσον και κατέκρινε την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ...
αποχωρήσει ουσιαστικά από τις συζητήσεις για τις αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης.

«Αυτή τη στιγμή, η Βρετανία είναι τελείως απομονωμένη και είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς είναι προς το βρετανικό
συμφέρον να απουσιάζει από αυτές τις συζητήσεις. Ο πιο αδύναμος διαπραγματευτής είναι αυτός ο οποίος απουσιάζει από τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Βρετανός ακαδημαϊκός.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτερσον, ο κ. Κάμερον, παρότι συμφωνεί με τα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, άσκησε βέτο στη δημιουργία του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου “για να προστατεύσει την βρετανική οικονομία απαιτώντας εγγυήσεις για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και παράλληλα να ικανοποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές που βρίσκονται εντός του κόμματός του”.

Παράλληλα, ο κ. Πέτερσον αναρωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των συντηρητικών και των φιλελευθέρων δημοκρατών, οι οποίοι αποτελούν το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας, θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Ο Βρετανός καθηγητής υπογράμμισε πως “στο εσωτερικό της Βρετανίας έχει διαμορφωθεί ένα αντιευρωπαϊκό ρεύμα το οποίο βρίσκει ανταπόκριση σε αρκετούς πολίτες. Η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών είναι υπέρ μιας πιο χαλαρής σχέσης με την ευρωπαϊκή ένωση” πρόσθεσε ο κ. Πέτερσον.

Πάντως, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ένωση, η οικονομία της χώρας θα υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτερσον, η Σκωτία και αρκετές επιχειρήσεις του Λονδίνου εξάγουν τα προϊόντα τους κατά κύριο λόγο στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα