Πιεσεις στις αγορες απο την εναρξη της εκλογικης «μαχης» στην ιταλια


Μεταξύ του ενδεχομένου ταραχής στις αγορές και του φαντάσματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεκινά «απότομα» ο προεκλογικός αγώνας στην Ιταλία ενώπιον της επικείμενης παραίτησης του Μάριο Μόντι,αφού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Τη Δευτέρα, το βλέμμα της Ιταλίας... βρίσκεται στην αντίδραση που θα επιφυλάξουν οι αγορές στις πολιτικές εξελίξεις. Στο πρώτο τεστ του πρωινού της Δευτέρας, το spread
του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε κατά 27 μονάδες στις 350 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκια 4,7% (από 4,52% στο κλείσιμο της Παρασκευής).

Η προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες φαίνεται ότι θα στηθούν είτε στις 17 είτε στις 24 Φεβρουάριου, επισπεύστηκε από την κίνηση του PdL να αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι και κινδυνεύει να αναζωπυρώσει την πίεση στα ιταλικά ομόλογα.
Eνδεικτική είναι η αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικφαλής του ευρωπαϊκού μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), ο οποίος προειδοποιεί για τους «κινδύνους αστάθειας» στην Ιταλία.
«Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung.
Η παραμονή της Ιταλίας στην οδό των μεταρρυθμίσεων, επισήμανε, έχει καίρια σημασία τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα