Πολιτικα απομονωμενος ο νεος προεδρος της σερβιας

19:24 12/6/2012 - Πηγή: Fimotro

Πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για πολιτική περιθωριοποίηση του νέου προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ερωτηματικά εγείρει η...
απουσία του Σλοβένου προέδρου κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του Νίκολιτς.
Σε σχόλιο της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, είχαν «συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο δεν παρέστησαν στην τελετή στο Βελιγράδι, δηλαδή τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας για τη Σρεμπρένιτσα
και το Βούκοβαρ.
«Όμως ερωτηματικά προκαλεί η στάση του κ. Τουρκ με δεδομένη την επιθυμία να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με τη χώρα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρός της. Τίθεται το ερώτημα αν ο κ. Τουρκ τήρησε συνετή στάση που θυμήθηκε την τελευταία στιγμή τις δηλώσεις του κ. Νίκολιτς, για τις οποίες εκτίμησε ότι ζημιώνουν την περιοχή στην οποία» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στο σχόλιο της εφημερίδας εκτιμάται ότι ήταν συμπτωματική η δήλωση του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), Ίβιτσα Ντάτσιτς ο οποίος χαρακτήρισε την απουσία των προέδρων των γειτονικών χωρών «οργανωμένο μποϊκοτάζ και προσβολή όχι μόνο για το Νίκολιτς, αλλά και για όλη τη Σερβία».
«Ο Ντάτσιτς συχνά λέει αυτό που σιωπηρά σκέφτεται σιωπηρά όλη η πολιτική ηγεσία στη Σερβία. Υπό την έννοια αυτή ο κ. Τουρκ πιθανώς έσφαλε, αν και είναι αλήθεια ότι οι Σέρβοι σέβονται μόνον όσους έχουν ανάγκη» υποστηρίζεται στο σχόλιο της εφημερίδας.
Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, στην τελετή στο Βελιγράδι ως απεσταλμένος των Βρυξελλών, κατέστησε σαφές στον κ. Νίκολιτς ότι πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία που χάραξε ο προκάτοχός του, Μπόρις Τάντιτς και οι πρόεδροι των χωρών της περιοχής με την αποχή τους διεμήνυσαν στο νέο πρόεδρο της Σερβίας ότι θα περιθωριοποιηθεί, αν δεν αλλάξει σε σχέση με το πολιτικό του παρελθόν.
«Κρίνοντας από την ομιλία του στην τελετή, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς αντιλήφθηκε ότι οι ηγέτες της περιοχής και του κόσμου του όρισαν μία μεταβατική προθεσμία στη διάρκεια της οποίας πρέπει να ξεφύγει από την κληρονομιά του παρελθόντος και κατάλαβε ότι με τις παλιές του απόψεις για τις σχέσεις με τους γείτονες καταδίκασε τη Σερβία σε εποχή πολιτικής παραλυσίας» τονίζεται στο σχόλιο.
Ωστόσο, η μέχρι τώρα πολιτική καριέρα του Νίκολιτς δείχνει ότι συνεχώς άλλαζε θέσεις και δηλώσεις, για αυτό κανένας δεν θα εκπλαγεί αν ο νέος πρόεδρος της Σερβίας μέσα σε μία νύχτα κάνει μία νέα πολιτική στροφή, καταλήγει το δημοσίευμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα