Ποσα πραγματικα οφειλει η ελευθεροτυπια

18:27 8/1/2012 - Πηγή: Fimotro
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Ακόμη και ο πιο έμπειρος δικηγόρος ή ο πλέον δεινός οικονομολόγος να διάβαζε το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο η Χ.Κ.Τεγόπουλος, προκειμένου να υπαχθεί η «Ελευθεροτυπία» στο άρθρο 99, δεν θα ήταν σε θέση να εξαγάγει ένα...
ασφαλές συμπέρασμα για τη βιωσιμότητα της εφημερίδας.
Αντίθετα, το ίδιο το κείμενο που συνοδεύει την αίτηση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι
της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου αρκεί για να αντιληφθεί κανείς, όχι μόνο για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφημερίδα, αλλά και ο Τύπος γενικότερα.
Η αρνητική συγκυρία, η πτώση της διαφήμισης και των κυκλοφοριών, η αύξηση των επισφαλειών, η αύξηση των ανελαστικών εξόδων, το «πάγωμα» της πίστωσης από τους προμηθευτές χαρτιού και ενέργειας, τα οποία εξοφλούνται πλέον τοις μετρητοίς, και, το σημαντικότερο, η αλλαγή της πολιτικής των τραπεζών να χορηγούν νέα δάνεια, αρκούν ως λόγοι για τη συντήρηση του φαύλου κύκλου της στάσης πληρωμών.
Μεγαλύτερο «αγκάθι», τα δάνεια, άκρως αποθαρρυντικό για την είσοδο νέων επενδυτών, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 51 εκατ. ευρώ προς 4 τράπεζες: Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Probank.
Η ιδιοκτησία της «Ε» δεν κρύβει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέο σχήμα με συμμετοχές επενδυτών «οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για συγκεκριμένα πάγια ενσώματα και άυλα».
Κατά τα άλλα, οφείλει 9 εκατ. ευρώ προς 532 πιστωτές, 5,5 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους και 1,1 εκατ. ευρώ σε ΙΚΑ, Ταμεία και φόρους.
Τα μέτρα
Στο πακέτο των μέτρων για την εξυγίανση της «Ε» (Ασφαλιστικά Μέτρα που θα εξετασθούν στις 15/1) η εταιρεία αναφέρει:
α) ότι οι τράπεζες «αρνούνται τη χρηματοδότησή της όχι γιατί δεν πιστεύουν σε αυτήν αλλά γιατί έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση εταιρειών λόγω αλλαγής της πιστωτικής τους πολιτικής».
β) προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση χρεών που ξεπερνούν τα 66 εκατ. ευρώ μέσω του εξορθολογισμού του μισθοδοτικού κόστους (52,3% επί των πωλήσεων), της ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων (36,2 εκατ. ευρώ) και του «παγώματος» των απαιτήσεων των πιστωτών της μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεών της.
Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ, ενοποίηση κυριακάτικης και καθημερινής εφημερίδας, ελαχιστοποίηση δραστηριοτήτων τυπογραφείου, διάθεση μη λειτουργικών παγίων ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του 2012 και απόδοση περιόδου χάριτος για τόκους και δόσεις δανείων για το 2012 και 2013.
Το πρόβλημα σε αριθμούς
Ο κύκλος εργασιών της «Ε» για το 2010 ανήλθε σε 60,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,9 εκατ. ευρώ (-24%) σε σχέση με το 2009, ενώ για το 2011 υπολογίζεται στα 42 εκατ. ευρώ με το σύνολο του ενεργητικού να αγγίζει τα 92 εκατ. ευρώ και το πάγιο ενεργητικό τα 50 εκατ. ευρώ.
Οι μεικτές ζημιές ανέρχονται σε 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες προ φόρων τα 26 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία απασχολεί 773 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 497 μισθωτοί, οι 107 ημερομίσθιοι και οι
Keywords
Τυχαία Θέματα