ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ...

08:10 27/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι βενζινοπώλες, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλεται πλαφόν στην αμόλυβδη βενζίνη, σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Στην...
αίτηση τους η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και 14 πρατηριούχοι υγρών καυσίμων από διάφορες περιοχές της επικράτειας (Κέρκυρα, Άνδρο, Κεφαλληνία και Παξούς), υποστηρίζουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στη σχετική γνωμοδότησή της «δεν έχει πλήρως πεισθεί περί της αναγκαιότητας επιβολής» πλαφόν στην αμόλυβδη.
Έτσι όμως, συνεχίζουν οι βενζινοπώλες,
είναι παράνομη η επιβολή πλαφόν «πειραματικής φύσεως», χωρίς τη βεβαιότητα ότι αυτό πρέπει να επιβληθεί.
Επιπρόσθετα, η επιβολή πλαφόν είναι αντίθετη στην αρχή της ανάπτυξης του ελεύθερου ανταγωνισμού και στο άρθρο 5 του Συντάγματος, που προστατεύει την οικονομική ελευθερία, υπογραμμίζουν οι πρατηριούχοι.
Ειδικά, ως προς την πρώτη υπουργική απόφαση, οι βενζινοπώλες υπογραμμίζουν ότι είναι παράνομη, καθώς δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 305/2002 που προβλέπουν ότι για τον καθορισμό πλαφόν λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς και ιδίως η μεσοσταθμική λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων αυτών στα πρατήρια του λεκανοπεδίου Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός.
Keywords
Τυχαία Θέματα