Πρωτο κυμα με 21 λουκετα στο δημοσιο

11:13 25/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Με την κατάργηση ή τη συγχώνευση 21 φορέων ξεκινά η περιστολή του δημόσιου τομέα. Το μόνιμο προσωπικό μετατάσσεται, ενώ οι συμβάσεις...
των εκτάκτων δεν ανανεώνονται. Η κυβέρνηση θα καταθέσει εντός του Αυγούστου στη Βουλή τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Υποχρεωτική μετάταξη για τους 5.256 εργαζομένους. Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 800 εποχικών. Προχωρεί μέσα στον Αύγουστο
η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση ακόμα 200 οργανισμών
«Τίτλους τέλους» για 21 φορείς του Δημοσίου που καταργούνται και συγχωνεύονται ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον Αντώνη Σαμαρά. Οι 21 φορείς, που ανακοίνωσαν χθες ο Αν. Μανιτάκης και ο Μανούσος Βολουδάκης, αποτελούν το «πρώτο κύμα» των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που ανακοινώνεται ως δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει τις αλλαγές στο κράτος και τη μείωση του δημόσιου τομέα.
Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα επικυρώσει την αναδιοργάνωση των συγκεκριμένων οργανισμών θα αναληφθεί εντός του Αυγούστου, στην οποία αναμένεται να περιληφθούν και 200 φορείς επιπλέον. Οι 21 φορείς περιλαμβάνονταν στη λίστα των 255 οργανισμών την οποία επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» στις 22 Ιουλίου.

Οι 21 φορείς περιλαμβάνονταν στη λίστα των 255 οργανισμών, την οποία δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»
Σε αυτήν την πρώτη φάση περιλαμβάνονται 21 φορείς και ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια, που θα συγχωνευτούν σε 9 ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα.
Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μεταταχθούν υποχρεωτικά στους νέους φορείς ή στα υπουργεία που μεταφέρονται οι υπηρεσίες χωρίς απολύσεις, ενώ τέλος θα σημάνει για τους περίπου 800 συμβασιούχους που δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις από τα λειτουργικά κυρίως έξοδα των υπό συγχώνευση φορέων, αφού σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τους οργανισμούς αυτούς αθροιστικά με περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ (39.383.877 ευρώ).
Ο πρώτος κύκλος συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών θα λειτουργήσει ως «μοντέλο» για την ευρύτερη αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου που ακολουθεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιφέρει αποτελέσματα αφορά τη συγχώνευση οργανισμών που παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, με στόχο να επιτευχθούν εξοικονομήσεις και μείωση του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τη μείωση των διοικητικών συμβουλίων και των διευθυντικών θέσεων.
Αξιοποίηση
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αύξηση της αποτελεσματικότητας των νέων φορέων οι οποίοι θα κληθούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα που διαθέτουν, και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσ
Keywords
Τυχαία Θέματα