Προβαδισμα επτα μοναδων για τη νδ

10:08 1/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σαφές προβάδισμα επτά μονάδων διατηρεί η Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ στο νέο κύμα του βαρόμετρου της Public Issue, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Αντ. Σαμαρά φαίνεται να χάνει 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα και το κόμμα...
του κ. Ευ. Βενιζέλου
να κερδίζει 4,5 μονάδες. Στην εκτίμηση ψήφου που αφορά το β΄ 15νθήμερο του Μαρτίου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 22,5%, έναντι 15,5% που διασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν τα τρία κόμματα της Αριστεράς –ΣΥΡΙΖΑ 12,5%, ΚΚΕ 12% και ΔΗΜΑΡ 12% (η τελευταία χάνει 3,5% από το προηγούμενο βαρόμετρο) – ενώ στις εκπλήξεις της νέας δημοσκόπησης είναι η ενδυνάμωση του νεοσύστατου κόμματος του κ. Π. Καμμένου και της Χρυσής Αυγής, τα οποία φτάνουν στο 8,5% και στο 5% αντίστοιχα (από 6,5% και 3% προ δεκαπενθημέρου). Με εμφανή συνέπεια το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη να απειλείται για πρώτη φορά με έξοδο από το Κοινοβούλιο καθώς μετρήθηκε στο 2% (από 4%). Εκτός Βουλής (με 2%) παραμένει και η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στον αντίποδα την είσοδό τους διασφαλίζουν οριακά οι Οικολόγοι (με 3% από 3,5% που είχαν).

Το δεύτερο αξιοσημείωτο συμπέρασμα είναι ότι η Ν. Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνουν από κοινού μια οριακή, έστω, πλειοψηφία (154 - 155 έδρες) καθώς συγκεντρώνουν αθροιστικά το 38% των ψήφων και ο περιβόητος πήχυς προσδιορίζεται σε τούτη τη μέτρηση στο 36,8%. Στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό, καθώς στην προ 15νθημέρου έρευνα, τα ποσοστά των δύο κομμάτων δεν έφταναν ακόμη και αθροιστικά σε αυτό το όριο. Γεγονός που τους επιτρέπει πλέον να ελπίζουν ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα κατορθώσουν να επαυξήσουν τη συσπείρωσή τους και τις εκλογικές τους δυνάμεις, θέτοντας προφανώς στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους το δίλημμα της ακυβερνησίας ή ακόμη και της ανεύθυνης και καταστροφικής αντιμνημονιακής ψήφου, όπως ήδη χαρακτηρίζουν τα κόμματα που αντιπαλεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Φ. Κουβέλης με 51% παραμένει ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 36%, ενώ αυξημένες είναι οι θετικές απόψεις για τον Αντ. Σαμαρά (31% από 28%). Κάτι που προκαλεί αίσθηση, πόσω μάλλον όταν αντίθετη τροχιά φαίνεται να διαγράφει η δημοτικότητα του νεοκλεγέντος αντιπάλου του, Ευ. Βενιζέλου (29% από 30%). Πλήρης ισοψηφία καταγράφεται αντιθέτως στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού, καθώς αμφότεροι λαμβάνουν το 18% των προτιμήσεων, με το 34%, πάντως, να τους απορρίπτει και τους δύο.
Ενα τρίτο στοιχείο που διαφοροποιεί τα αποτελέσματα της νέα έρευνας από τις προηγούμενες είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (63%) θεωρεί απαραίτητες τις εκλογές (τον Ιανουάριο μόνον το 46% απαντούσε με τον ίδιο τρόπο). Στοιχείο που αιτιολογείται ίσως από το γεγονός ότι το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει πια απογοητευμένο από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 65% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Λ. Παπαδήμο. Ενδιαφέρον είναι τέλος ότι το 85% εκτιμά ότι δεν θα προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση,
Keywords
Τυχαία Θέματα