Προβοπουλος: "υπαρχει δυναμη πυρος για την επανεκκινηση της οικονομιασ"

14:43 18/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αρχίσουν να «εισρέουν» στην οικονομία εντός των επόμενων μηνών εκφράζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος. Ο ίδιος τονίζει ότι η τράπεζες έχουν μερίδιο ευθύνης για την κρίση, καθώς τροφοδότησαν το «καταναλωτικό μοντέλο», ενώ ασκεί κριτική και ...
για την αδυναμία τους να προχωρήσουν
σε συγχωνεύσεις. Ωστόσο, αρνείται την αναγκαιότητα περικοπής των ιδιωτικών δανείων.

Ο Γ.Προβόπουλος, ο οποίος τη Δευτέρα παραδίδει την έκθεσή του για το 2012, τονίζει: «Εφόσον παγιωθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς στις προοπτικές της οικονομίας μας, μπορεί να αρχίσει η επανεισροή καταθέσεων. Με ένα βελτιούμενο κλίμα θα ήταν εφικτό να επιστρέψουν στις τράπεζες σε πρώτη φάση αποθησαυρισμένα ποσά άνω των 10-15 δισ. ευρώ. Αυτό θα συντελούσε σε μια τεράστια βελτίωση από άποψη ρευστότητας».

Αρκεί, όμως, μόνο η επιστροφή των καταθέσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας; ερωτάται για να απαντήσει:

«Η επιστροφή των καταθέσεων πρέπει να συνδυαστεί με ώθηση και από άλλες πλευρές. Χρειάζεται πρωτίστως να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές, στους θεσμούς, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται ακόμη να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση. Τα δύο τελευταία αποτελούν αναγκαίες, όχι όμως και ικανές συνθήκες για την ανάπτυξη. Γι' αυτό πρέπει να κινηθούμε δραστήρια και σε άλλους τομείς. Θα αναφέρω τους πιο σημαντικούς. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί τα επόμενα χρόνια να αποφέρει 40-50 δισ. ευρώ, κυρίως από το εξωτερικό, με εισαγωγή ρευστότητας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επενδυτές θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια επιπρόσθετες επενδύσεις ώστε να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική αναπτυξιακή ώθηση θα μεγεθυνθεί».

Ο Γ.Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι «υπάρχει δύναμη πυρός για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και εξηγεί:

«Υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό περιεχόμενο, με κύρια την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ενός δηλαδή ποσού που πλησιάζει τα 15 δισ. ευρώ και δυστυχώς δεν καταφέραμε -λόγω διοικητικών αδυναμιών- να αξιοποιήσουμε, παρά τη μείωση του ποσοστού της εθνικής χρηματοδότησης. Επίσης, ένα σημαντικό ποσό έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν αθροίσετε όλα τα παραπάνω, δηλαδή την επιστροφή καταθέσεων, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις επιπλέον επενδύσεις των ιδιωτών-αγοραστών, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει "δύναμη πυρός" για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα πολύ ισχυρή».
Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει, δε, ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη γιατί δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στο Μνημόνιο.

«Να ξεκαθαρίσω ότι η ύφεση ήταν ως σήμερα μεγαλύτερη γιατί υλοποιήθηκαν εν μέρει μόνο και διστακτικά οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στο πρώτο μ
Keywords
Τυχαία Θέματα