Ψηφιακος πολεμος πανω απο τη γαζα

Του Θωμά Σίδερη
Η γενοκτονία της Ρουάντα ήταν η μαζική δολοφονία περίπου 850.000 ανθρώπων, κυρίως της φυλής Τούτσι, από τους ομοεθνείς τους που άνηκαν στη φυλή Χούτου, το 1994. Στα γεγονότα εκείνα καταλυτικό ρόλο έπαιξε... το ραδιόφωνο, μεταδίδοντας συνεχώς μηνύματα που οδηγούσαν στο αιματοκύλισμα τις αντίπαλες εθνότητες.

Σχεδόν δυο δεκαετίας μετά, η προπαγάνδα δεν άλλαξε πρόσωπο και στόχο, άλλαξε όμως μέσο. Άφησε πίσω της τα ξεχασμένα ραδιοκύματα και απολαμβάνει πλέον τη φιλοξενία των ψηφιακών πλατφορμών.
Μπορεί, άραγε, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης να προκαλέσει γενοκτονία;
Μπορεί ένα αιματοκύλισμα ή μια ανθρώπινη τραγωδία να ξεκινάει από το ίντερνετ και να τελειώνει σ’ αυτό;
Την ώρα που τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σφυροκοπούσαν τη Γάζα και σκότωναν αδιακρίτως αμάχους, ένας άλλος πόλεμος διεξαγόταν στο ψηφιακό παρασκήνιο, σαν μια παράλληλη λειτουργία που εκτελείται σιωπηρώς σε κάποιον browser. Ήταν ένας ανελέητος ψηφιακός πόλεμος, παράλληλα με τον πραγματικό.
Στο Twitter, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (@IDFSpokesperson) χρησιμοποίησαν τα “hashtags” #PillarOfDefense (είναι η κωδική ονομασία της επιχείρησης στη Γάζα) και #IsraelUnderFire προκειμένου να παρέχουν αφενός συνεχή ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις και αφετέρου να δικαιολογήσουν τη στάση τους και να πάρουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη. Δημοσίευσαν την κατάλληλη στιγμή μαρτυρίες και σχόλια ισραηλινών πολιτών που ζουν κοντά στη Γάζα, με κοινό άξονα αναφοράς τη “μόνιμη απειλή” και με εκτενείς αναφορές στη ρίψη ρουκετών και διαφόρων άλλων επιθέσεων. Παράλληλα, ανάρτησαν συνεχόμενα βίντεο στο YouTube με στιγμιότυπα από την αιματηρή δράση των δυνάμεων στη Γάζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της εκτέλεσης του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς, έγινε με μια ανάρτηση της φωτογραφίας του και με την ένδειξη “εξολοθρεύτηκε”.
Από την άλλη, η Χαμάς ανέβαζε διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανατριχιαστικές φωτογραφίες τραυματιών αλλά και και νεκρών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα και προβάλλοντας με σαφήνεια το αίτημα για άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών, Τα topics #Gaza, #Palestine, #PrayForGaza και #PrayForPalestine της Χαμάς νίκησαν κατά κράτος στο ψηφιακό μέτωπο, αφού συγκέντρωσαν πολλαπλάσια επισκεψιμότητα σε σχέση με τα αντίστοιχα του ισραηλινού στρατού.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τον τερματισμό των επιθέσεων, επιδίδονται σε ένα απίστευτο microblogging, ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο, κατηγορούν τη Χαμάς για προπαγάνδα και προσπαθούν να αποδείξουν ότι δίνει στη δημοσιότητα ψεύτικα στοιχεία. Παρουσιάζουν μάλιστα τη φωτογραφία ενός πατέρα να κρατά στην αγκαλιά του τον τραυματισμένο γιο του και ισχυρίζονται ότι αυτή είχε τραβηχτεί στη Συρία ένα μήνα πριν και ότι επομένως το παιδί δεν τραυματίστηκε μετά τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας. Σε μια άλλη φωτογραφία, δείχνουν σε αντιπαραβολή έναν Παλαιστίνιο να τοποθετείται σε φορείο και η
Keywords
Τυχαία Θέματα