''σαφης και συμφωνη με το διεθνες δικαιο η θεση μας για τη χαλκη''...

23:19 8/10/2013 - Πηγή: Fimotro
...Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ...
Λακωνικά απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις νέες αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε ανταλλάγματα, και μάλιστα συγκεκριμένα, για την ...
επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«H θέση της Ελλάδας
επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική».
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη τονίσει πως «η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ».
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε καταλογίσει σε τούρκους αξιωματούχους που είχαν ήδη θέσει το θέμα απόπειρα αντιπερισπασμού της διεθνούς και της τουρκικής κοινής γνώμης, «τη στιγμή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων».
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ζήτησε ανακαίνιση δύο τζαμιών στην Αθήνα και εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επιστροφή» των δύο τζαμιών, τα οποία χαρακτήρισε «οθωμανική κληρονομιά».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα