Σφαγη δεκαδων αμαχων στη χομς καταγγελλει η συριακη αντιπολιτευση

11:18 12/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Δεκάδες πτώματα γυναικών και παιδιών ανακαλύφθηκαν στην πόλη Χομς, στις συνοικίες Καρμ αλ-Ζεϊτούν και Αλ-Ανταουίγε, κατήγγειλε η συριακή αντιπολίτευση. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων διαφέρουν, με ορισμένους να κάνουν λόγο για 12 νεκρούς και άλλους για...
57. Ο ακτιβιστής Ομάρ Χόμσι μιλά για 57 νεκρούς. «Τα πτώματα ανήκουν σε 28 παιδιά, 23 γυναίκες και έξι άνδρες. Βρέθηκαν στις συνοικίες Καρμ αλ-Ζειτούν και Αλ-Ανταουίγε. Ορισμένα έχουν ίχνη βασανισμών, ορισμένοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι σφαγιάστηκαν με μαχαίρια» αναφέρει ο ακτιβιστής.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, ενώ οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού μιλά για δολοφονίες 45 ατόμων.

Και οι δύο οργανώσεις τονίζουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και παιδιά.

Η περιοχή της Χομς δέχθηκε την Κυριακή νέο σφοδρό βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η σφαγή που καταγγέλλεται από τους ακτιβιστές συνέβη το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Χάντι Αμπντάλα της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης η σφαγή διαπράχθηκε από τους σαμπίχα (ένοπλες ομάδες του καθεστώτος).

Η κρατική τηλεόραση επέρριψε την ευθύνη σε ένοπλες «τρομοκρατικές συμμορίες», λέγοντας ότι αυτές «απήγαγαν πολίτες στις συνοικίες της Χομς, τους σκότωσαν και τους βιντεοσκόπησαν για να προκαλέσουν διεθνείς αντιδράσεις εναντίον της Συρίας».

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο ζήτησε τη Δευτέρα επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από τις πληροφορίες για τη σφαγή.

«Το Συμβούλιο πραγματοποιεί τις απαραίτητες επαφές με το σύνολο των οργανώσεων και των φίλων χωρών του συριακού λαού για την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, που κάνει λόγο για τη σφαγή τουλάχιστον 50 γυναικών και παιδιών στις συνοικίες Καρμ αλ-Ζεϊτούν και αλ-Ανταουίγε στη Χομς.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, στη Δαμασκό.

Μπορεί ο Κ.Ανάν να δήλωσε αισιόδοξος (λέγοντας, πάντως, ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός), ωστόσο οι νέες επιθέσεις του καθεστώτος και η άρνηση του Αλ Άσαντ για διάλογο με την αντιπολίτευση αφήνουν ελάχιστες ελπίδες για τερματισμό της βίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα