ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

22:55 29/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Δυνάμεις πιστές στον Αλασάν Ουατάρα κατέλαβαν δύο μεγάλες πόλεις στα δυτικά της Ακτής του Ελεφαντοστού, σε μια επίθεση που εξαπλώνεται και στα ανατολικά της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν παγιδευτεί σε εκκλησία, την ώρα που οι μάχες των δύο αντίπαλων παρατάξεων συνεχίζονται...Δυνάμεις πιστές στον Λοράν Γκμπάμπο άνοιξαν πυρ κατά πολιτών στην πόλη Αμπιτζάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άτομα, καταγγέλλει ο ΟΗΕ.

Η μετεκλογική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάμπο που δεν εγκαταλείπει την
εξουσία και του νεοεκλεγμένου και αναγνωρισμένου Αλασάν Ουαταρά έχει εξελιχθεί σε έντονη και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών τους με πολλούς νεκρούς και τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Πρώην αντάρτες, οπαδοί του Ουατάρα κατέλαβαν την πόλη Νταλόα από τις δυνάμεις του Λ.Γκμπάμπο, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και μαχητές και από τις δύο πλευρές.
Στα «χέρια» ανταρτών βρίσκεται και η πόλη Ντουέκουε, πιο δυτικά. Σε εκκλησία της πόλης, περισσότεροι από 20.000 πολίτες έχουν παγιδευτεί, την ώρα που οι μάχες γίνονται όλο και χειρότερες.
Ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δηλώνει ότι πολίτες καταφτάνουν στην εκκλησία, φέροντας τραύματα από σφαίρες. Πολλοί από αυτούς είναι μετανάστες από άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίοι εργάζονται στις φυτείες κακάου.
Και οι δύο πόλεις που φέρεται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ουατάρα, θα μπορούσαν δυνητικά να «ανοίξουν δρόμο» προς το λιμάνι του Σαν Πέντρο.
Ο έλεγχος της περιοχής που παράγει περίπου 600.000 τόνους κακάο τον χρόνο -το μισό της συνολικής παραγωγής της Ακτής του Ελεφαντοστού- είναι κρίσιμος για την έκβαση ενός πιθανού εμφυλίου πολέμου, ένα σενάριο που φαντάζει όλο και πιο κοντινό.
Την ίδια ώρα, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καταγγέλλει ότι δυνάμεις πιστές στον Λ.Γκμπάμπο άνοιξαν πυρ κατά πολιτών στην πόλη Αμπιτζάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου δέκα άτομα.
Ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι υποστηρικτές του Γκμπάμπο έκαψαν έναν άνδρα ζωντανό και επιτέθηκαν στα μέλη δύο αποστολών του Οργανισμού.

Ο Λοράν Γκμπάμπο, ο οποίος έχει χάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, προσπαθεί να απελάσει κυανόκρανους από την Ακτή του Ελεφαντοστού.
Την ίδια ώρα, ο αντίπαλός του ζητά από τον ΟΗΕ να απαντήσει με βία στην άρνηση του Γκμπάμπο να παραδώσει την εξουσία.
Η μετεκλογική βία έχει οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα