ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Υπέρ της πλήρους ένταξης των Παλαιστινίων στους κόλπους της Ουνέσκο τάχθηκε η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αυτή αναμένεται να δώσει ώθηση και στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για ένταξη ως πλήρες μέλος στον ΟΗΕ. Η Ουνέσκο είναι η πρώτη υπηρεσία του...
ΟΗΕ στην οποία οι Παλαιστίνιοι αιτήθηκαν να γίνουν πλήρες μέλος μετά το αντίστοιχο αίτημα που κατέθεσε πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στα Ηνωμένα Έθνη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Κατά της πλήρους ένταξης ψήφισαν
οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Γαλλία ψήφισαν υπέρ, ενώ η Βρετανία απείχε.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ένταξη των παλαιστινιακού κράτους ως πλήρες μέλος στην Ουνέσκο σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διακόψει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, που αναλογεί στο 22% της συνολικής του χρηματοδότησης.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αίτημα για ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ υποσκάπτει τις προσπάθειες για αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ το Ισραήλ θεωρεί ότι η εμπλοκή της Ουνέσκο οδηγεί σε πολιτικοποίηση του πολιτιστικού αυτού θεσμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα