Στηριξη, χωρις ρητες δεσμευσεις «δινει» η κινα στην μερκελ για την ευρω-κριση

19:38 2/2/2012 - Πηγή: Fimotro
«Επείγει η διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη» λέει ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, επαναλαμβάνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συνεισφοράς στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης -χωρίς να...
διατυπώνει ωστόσο ρητές οικονομικές δεσμεύσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Κίνα, στρατηγικό οικονομικό εταίρο της Γερμανίας, συνοδεία αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, έχοντας στο επίκεντρο της επίσκεψής της την
κρίση στην Ευρωζώνη, το Ιράν υπό το φως του πετρελαϊκού εμπάργκο και τη Συρία, όπου μαίνεται η αιματοχυσία με το Συμβούλιο Ασφαλείας να αδυνατεί να καταλήξει σε ψήφισμα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Πεκίνο ο Ουέν Τζιαμπάο ανέφερε ότι είναι «επείγουσα» η επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη και η χώρα του εξετάζει τρόπους για την ενίσχυση της συμμετοχής της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον μελλοντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ωστόσο, ο Κινέζος πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση.

Η Μέρκελ έφθασε την Πέμπτη στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη επιδιώκοντας να πείσει την κινεζική κυβέρνηση να συμβάλλει στις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Το ευρώ έχει κάνει την Ευρώπη πιο δυνατή, τόνισε στη διάρκεια ομιλίας της στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών με θέμα τη νομισματική πολιτική.

«Ψηλά» στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα του Ιράν με την Γερμανίδα καγκελάριο να καλεί την κινεζική κυβέρνηση να μην αυξήσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου μετά το εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ -και στο οποίο αντιτίθεται το Πεκίνο. Η Μέρκελ ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τρίτο «μέτωπο» είναι αυτό της Συρίας, όπου ζητά τη στήριξη της Κίνας στο ψήφισμα που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί τη βάση της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Ρωσία μαζί με την Κίνα αντιδρούν στο σχέδιο ψηφίσματος με την Μόσχα έτοιμη να προβάλλει βέτο ως μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα