ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

10:00 29/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ περνά και επισήμως από την Τετάρτη η στρατιωτική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι στο εξής υποστηρικτικός...
«Σώσαμε αμέτρητες ζωές από τον τύραννο Καντάφι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως «σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων» του Λίβυου ηγέτη. Διεθνή διάσκεψη για την
κρίση φιλοξενεί σήμερα, Τρίτη, το Λονδίνο.
Στο πεδίο των συγκρούσεων το καθεστώς οχυρώνει την πόλη Σύρτη, προκειμένου να καταφέρει να αποκρούσει τυχόν επίθεση των εξεγερμένων.
Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο
αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μεικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη.
Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα. «Πιστεύουμε ότι το καθεστώς προχωρά στην οχύρωση ολόκληρης της Σύρτης, εγκαθιδρύοντας φυλάκια ελέγχου και τοποθετώντας τεθωρακισμένα σε πολλά σημεία της πόλης» υποστήριξε ο Γκόρτνεϊ.
Οι αντικαθεστωτικοί έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ουκαΐλα και Μπιν Ζαουάντ.
«Σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αιτία που ανεκόπη η «ολέθρια προέλαση» των στρατευμάτων του Μουαμάρ Καντάφι ήταν η στρατιωτική δράση που ανέπτυξαν οι συμμαχικές δυνάμεις.
«Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνάς του και έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος» είπε, τονίζοντας:
«Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη η διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη περνά στο ΝΑΤΟ.
Όπως διευκρίνισε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.
Διάσκεψη στο Λονδίνο
Νωρίτερα τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το BBC, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Νικολά Σαρκοζί, Ντέιβιντ Κάμερον και Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι «έχει χάσει τη νομιμοποίηση της διακυβέρνησης της Λιβύης, πρέπει να αποχωρήσει και οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το πολιτικό τους μέλλον».
Σήμερα, Τρίτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποδέχεται στο Λονδίνο τους υπουργούς Εξωτερικών 35 χωρών (μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον), τ
Keywords
Τυχαία Θέματα