Συλληψη του πετζετακι για 2,1 εκ. ευρω

Ρεπορτάζ : Μαρία Ψαρά
(από το Έθνος)
Παρά τις προειδοποιήσεις από την Εφορία και το ΣΔΟΕ, αλλά και τους διακανονισμούς που είχε εξασφαλίσει, οι πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως ο επιχειρηματίας δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτόν τον λόγο συνελήφθη τελικά από...
κλιμάκιο του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας, έξω από ξενοδοχείο στο οποίο είχε πάει να απολαύσει τον καφέ του στη Βουλιαγμένη
Στην
"τσιμπίδα" της Οικονομικής Αστυνομίας πιάστηκε χθες ο πρόεδρος της Βιομηχανίας Ελαστικών και Πλαστικών Γιώργος Πετζετάκις. Γιος του Αριστόβουλου Πεντζετάκι, ιδρυτή της πρώτης πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα, ο 47χρονος συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ.
Παρά τις προειδοποιήσεις από την Εφορία και το ΣΔΟΕ, αλλά και τους διακανονισμούς που είχε εξασφαλίσει, οι πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως ο επιχειρηματίας δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτόν τον λόγο συνελήφθη τελικά από κλιμάκιο του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας έξω από ξενοδοχείο στο οποίο είχε πάει να απολαύσει τον καφέ του στη Βουλιαγμένη. Τα χρέη που εκκρεμούν σε βάρος του ανέρχονται στο ποσό των 2.093.979,75 ευρώ.
Οταν το 1960 ο πατέρας της οικογένειας Αριστόβουλος Πετζετάκις ξεκινούσε από την Αμοργό για να ανοίξει την πρώτη του εταιρεία, δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε πού θα έφτανε, ούτε πώς τελικά θα κατέληγε η επιχείρησή του. Ηταν ένας ικανός χημικός μηχανικός, που είχε το όραμα και τη δυνατότητα να φτάσει ψηλά.
Και, πράγματι, αυτό έκανε. Πολύ σύντομα κατοχύρωσε μία από τις πρώτες πατέντες, τους σωλήνες από σκληρό πολυαιθυλένιο PVC με το όνομα Heliflex, πατέντα πολύ χρήσιμη για τις βιομηχανίες του είδους. Αυτό απογείωσε τα κέρδη της εταιρείας και το όνομά της ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου.
Για πολλά χρόνια το όνομα "Πετζετάκις" ήταν συνώνυμο της βιομηχανικής καινοτομίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Οι "Financial Ti-mes" τον κατέταξαν στους κορυφαίους εφευρέτες του κόσμου.
Και οι καινοτομίες συνεχίστηκαν, για να εκχωρηθούν στη συνέχεια σε κολοσσούς όπως η Good-year, η Pirelli και η Dunlop με μεγάλα κέρδη. Η πρώτη ελληνική πολυεθνική εταιρεία λειτουργούσε με βάση την Αθήνα, αλλά με θυγατρικές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Αφρική. Την ίδια στιγμή, όμως, μνημειώδης ήταν η σχέση του ιδιοκτήτη και "ιθύνοντος νου" της εταιρείας με τους εργαζομένους του: τους γνώριζε όλους με τα μικρά τους ονόματα, διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί τους και τους άφησε ποσοστό της επιχείρησης όταν πολύ νωρίς έφυγε από τη ζωή. Ηταν μόλις 50 ετών. Στο "τιμόνι" της επιχείρησης τον διαδέχτηκαν μέλη της οικογένειάς του, μέχρι που το 1986 ανέλαβε τα ηνία ο 23χρονος τότε Γιώργος.
Η πατέντα
Λένε ότι η καθοριστική χρονιά για τον Ομιλο ήταν το 1990, όταν ύστερα από 30 χρόνια έληξε η παγκόσμια αποκλειστικότητα της πατέντας που είχε εφεύρει και κατοχυρώσει ο ιδρυτής του. Παρά τα σχέδια αναδιάρθρωσης του δανεισμού και τις άλλες προσπάθειες που έγιν
Keywords
Τυχαία Θέματα