Τα οικονομικα προβληματα φερνουν ανοδο του εθνικισμου προειδοποιει ο κλεγκ

21:13 21/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ προειδοποίησε για την πιθανή άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη σε περίπτωση που δεν λυθούν τα προβλήματα στην ευρωζώνη. Προσθέτει δε ότι η ενίσχυση... αριστερών και δεξιών εξτρεμισμών εξαιτίας της μαλθακότητας των Ευρωπαίων ηγετών, θα ήταν καταστροφική.

Μιλώντας στο Der Spiegel επισημαίνει πως εάν η ευρωζώνη δεν κατορθώσει να επιλύσει τα προβλήματά της και καταρρεύσει, τότε τα εθνικιστικά, ρατσιστικά και ξενόφοβα κινήματα θα γίνουν τόσο δυνατά στην Ευρώπη,
που η ΕΕ δεν θα αποτελεί πλέον μία εμπρηστική συζήτηση μέσα στη Βρετανία».

Σε ό,τι αφορά την ίδια την κρίση χρέους, ο Κλεγκ υποστηρίζει ότι το ευρώ δεν θα επιβιώσει μόνο με τη δημοσιονομική πειθαρχία: «πρέπει να έχεις και κάτι που θα συνοδεύει δημοσιονομικά τη νομισματική ένωση».

Παραδέχτηκε ακόμα και ότι η κυβέρνηση όπου μετέχει ήταν «πολύ δογματική» στη ρητορική της υπέρ του περιορισμού των εξόδων.

Πάντως σε ερώτηση αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν πράττει αρκετά ώστε να επιλυθεί η κρίση, ο Κλεγκ απάντησε ότι «όλοι θα πρέπει να κάνουνε περισσότερα».

«Η οικονομική αβεβαιότητα και η πολιτική παράλυση αποτελούν το ιδεώδες πεδίο για τον εξτρεμισμό και τον ρατσισμό, αυτό είναι το δίδαγμα της Ιστορίας», προσθέτει.

Από την πλευρά του, «ως φιλελεύθερος και παθιασμένος Ευρωπαϊστής, θεωρώ πως αυτό θα ήταν καταστροφικό εάν οι δεξιοί εξτρεμισμοί, όπως κι οι αριστεροί, θα είναι ενισχυμένοι εξαιτίας της μαλθακότητας των ηγετών και της έλλειψης αποφασιστικότητάς τους» για να προσθέσει ότι «αλλά και εμείς οδεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαζόμαστε. Ο απομονωτισμός δεν αποτελεί λύση», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα