Τη δευτερα η ψηφοφορια για την ηγεσια του εργατικου κομματος στην αυστραλια

11:41 23/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε μάχη μέχρι «τελικής πτώσης» εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ και του πρώην πρωθυπουργού και παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο. Η Τζ.Γκίλαρντ...
ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να αποφασίσει «τελεσίδικα» πάνω στο θέμα της ηγεσίας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Αν,
όμως, κόντρα στις προβλέψεις μου ηττηθώ, τότε δεσμεύομαι πως δεν θα θέσω ξανά θέμα ηγεσίας και θα στηρίξω την Εργατική κυβέρνηση με όλες μου τις δυνάμεις. Καλώ και τον κ. Ραντ να αναλάβει ανάλογη δέσμευση» είπε η πρωθυπουργός.

Ο Κέβιν Ραντ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Αν δηλαδή διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, αν θα παραιτηθεί από βουλευτής ή θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της Πολιτείας του Κουΐνσλαντ.

Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, απ' όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών, ο Κ.Ραντ πραγματοποίησε νέα σκληρή επίθεση κατά της πρωθυπουργού λέγοντας ότι εκείνος είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει το Εργατικό κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Γκίλαρντ «σφυροκοπούν» τον κ. Ραντ λέγοντας πως «η υπομονή έχει και τα όρια της και πως δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση».

Οι πολιτικές εξελίξεις συγκλονίζουν την Αυστραλία και βεβαίως το κεντρικό θέμα που απασχολεί την αυστραλιανή ειδησεογραφία είναι η παραίτηση του Κ.Ραντ, την οποία ανακοίνωσε από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο συμμετοχής του στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών στο Μεξικό.

Η παραίτηση του Κ.Ραντ ήλθε ως απάντηση στην έντονη φημολογία των δύο τελευταίων ημερών ότι η πρωθυπουργός Γκίλαρντ επρόκειτο να τον απαλλάξει των καθηκόντων του την Κυριακή, μόλις θα επέστρεφε από τις ΗΠΑ, ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του κόμματος, την οποία θεωρούσε ότι θα κέρδιζε μετά από κατηγορίες «περί προδοσίας» από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σάιμον Κριν.

Στην επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι έχει καθήκον να παραιτηθεί, εφόσον μόνο με τη στήριξη της πρωθυπουργού και των λοιπών υπουργών μπορεί να υπηρετεί από την ευαίσθητη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, στήριξη την οποία όπως φαίνεται έχουν αποσύρει από το πρόσωπό του, καθώς ερμηνεύει ότι δεν τον θεωρούν πλέον τον κατάλληλο άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση.

Η τελική του απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στην πρωθυπουργό το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, λίγο πριν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος, στο πλαίσιο της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα