ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

23:26 1/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή της απόδοσης φόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή, ύψους περίπου 60 εκατ.ευρώ, λόγω της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς. Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας... Γιούβαλ Στάινιτς δήλωσε ότι έδωσε εντολή για την αναβολή μιας προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης με θέμα την καταβολή φόρων οφειλόμενων στην Παλαιστινιακή Αρχή, που παρακρατούνται από το Ισραήλ.
"Ζήτησα την αναβολή της συνάντησης με τους Παλαιστίνιους κατά την οποία θα ορίζαμε τους πόρους που θα μεταφέραμε στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο
των συμφωνιών μας", δήλωσε ο Στάινιτς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.Κατά τη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών θα επικύρωναν τη μεταφορά στην Παλαιστινιακή Αρχή ποσού 300 εκατ. σέκελ (59,6 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με την εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ."Παρακρατούμε τους φόρους αυτούς για τους Παλαιστίνιους. Ο πρόεδρος Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) και ο (πρωθυπουργός) Σαλάμ Φαγιάντ πρέπει να αποδείξουν ότι οι πόροι αυτοί δεν θα τροφοδοτήσουν ένα κοινό ταμείο στην κυβέρνηση που θέλουν να σχηματίσουν με τη Χαμάς. Δεν θα ανεχτούμε ένα κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, κυρίως τις αγορές ρουκετών. Εμείς θέλουμε να καθοριστεί ότι θα υπάρχουν δύο χωριστά ταμεία", είπε ο Στάινιτς.Σύμφωνα με τις οικονομικές παραμέτρους των συμφωνιών του 'Οσλο (1993), το Ισραήλ καταβάλλει στην Παλαιστινιακή Αρχή τους φόρους που επιβάλλει για λογαριασμό της τελευταίας στα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω των αεροδρομίων και λιμανιών του Ισραήλ και έχουν προορισμό τα παλαιστινιακά εδάφη.Οι πόροι αυτοί που ανέρχονται στο ποσό των 3,5 έως 5 δισ. σέκελ (700 εκατ. έως ένα δισ. ευρώ) αντιπροσωπεύουν κάθε χρόνο τα δύο τρίτα του ετήσιου προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής.Σύμφωνα με τη Γεντιότ Αχρονότ, ο υπουργός Οικονομικών έλαβε την απόφαση αυτή ύστερα από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.«Οι απειλές αυτές δεν θα μας αποθαρρύνουν από το να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για την εθνική μας ενότητα. Βρισκόμαστε σε επαφή με τη διεθνή κοινότητα για να αποθαρρύνουμε το Ισραήλ από το να πάρει τέτοια μέτρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Σαλάμ Φαγιάντ.«Οι φόροι αυτοί ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ του συγκεντρώνει και κρατάει προμήθεια της τάξης του 3%. Κάθε καθυστέρηση της καταβολής του ποσού συνιστά παραβίαση των συμφωνιών, για την οποία το Ισραήλ έχει τη συνολική ευθύνη», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Χασάν Αμπού Λίμπντεχ, διευκρινίζοντας ότι οι φόροι καταβάλλονται στις 4 κάθε μήνα.Η Χαμάς από την πλευρά της μίλησε για «μία πράξη σιωνιστικής πειρατείας», στην οποία προτίθεται ν’ απαντήσει «με ακόμη μεγαλύτερη θέληση για συμφιλίωση».
Keywords
Τυχαία Θέματα