Το μεσημερι η συναντηση των πολιτικων αρχηγων

13:23 29/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Χθες, σε διαδοχικές συναντήσεις που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο...
υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνάντησαν τον
πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα και τους επικεφαλής της τρόικας. «Είμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το PSI», δήλωσαν κυβέρνηση και IIF. Οι συναντήσεις της τρόικας με στελέχη της κυβέρνησης θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν, η έκθεσή της για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν θα είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» θα ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων ημερών» και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το PSI, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας. Το ίδιο αναφέρει και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

«Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, παράλληλα με τις συζητήσεις για την νέα δανειακή σύμβαση», είπε ο υπουργός.

Στην ανακοίνωση του IIF υπογραμμίζεται πως «αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα». Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «επιτεύχθηκε νέα πρόοδος» στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του IIF με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Στο επίκεντρό της Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Στην ατζέντα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, σημειώνεται ότι περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά τις πολιτικές των χωρών-μελών της Ευρώπης για την οικονομία και την απασχόληση, θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Μαρτίου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην παρούσα οικονομική κατάσταση, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και προσαρμογής, που αποτελούν προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Ρόμπαϊ τόνισε πως «θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία» της ανεπίσημης Συνόδου της Δευτέρας ώστε να επικυρωθεί η συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό ευρωστήριξης (ESM) και για να υπάρξει συμφωνία για τη νέα Συνθήκη για την σταθερότητα και την σύγκλιση στην ευρωζώνη (Δημοσιονομικό Σύμφωνο).

Η δήλωση που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Στη σημερινή συνάντηση για το PSI, στην οποία μετείχαμε ο Πρωθυπουργό
Keywords
Τυχαία Θέματα