"αγριοσ" φεβρουαριος στο πασοκ

12:13 29/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Λευτέρης Γαλανός
(από το Έθνος της Κυριακής)
Αυτός ο Φλεβάρης θα είναι άγριος» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για το εσωκομματικό σκηνικό που μοιάζει με «εμπόλεμη ζώνη», στην οποία «όλοι είναι εναντίον όλων». Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κυριολεκτικά «πεδίο μάχης» με...
πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά.
Το πρώτο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί εδώ και καιρό είναι «ο Γιώργος και οι άλλοι». Αντικείμενο της αντιπαράθεσης το θαμπό «στέμμα» της διαδοχής σε ένα
κόμμα που κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις στα ιστορικότερα χαμηλά ποσοστά.
Το δεύτερο μέτωπο άρχισε να διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και με αφορμή τις δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ για το Μνημόνιο και τον απολογισμό της διετίας. «Είναι άραγε τόσο αθώοι όλοι;» αναρωτήθηκε προχθές με αιχμηρό τρόπο ο Χρ. Παπουτσής για τους συναδέλφους του που κράτησαν αποστάσεις από τη διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το τρίτο μέτωπο -που υπέβοσκε εδώ και καιρό και βγήκε στην επιφάνεια μέσα στην εβδομάδα- βρίσκει αντιμέτωπους υπουργούς με βουλευτές.
Το τέταρτο μέτωπο και ταυτόχρονα η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της εσωκομματικής οργής ήταν η «ανταρσία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη στην ψηφοφορία του άρθρου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.
Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος έστειλε μήνυμα στους βουλευτές ότι «δεν ανήκει σε αυτούς που βούλιαξαν την πατρίδα» και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Αλλωστε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άναψαν «κόκκινο» φως σε μία διάταξη που αφορούσε έναν επαγγελματικό κλάδο, όταν οι ίδιοι ψήφιζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων και επιβολής χαρατσιών.
Διαδοχικές συσκέψεις
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επιστρέφοντας από την Κόστα Ρίκα, συγκάλεσε την Παρασκευή το μεσημέρι διαδοχικές συσκέψεις με κοινοβουλευτικά στελέχη και αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες για τον καλύτερο συντονισμό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (π.χ. ενεργοποίηση των ΚΤΕ), καθώς το πρώτο τεστ συνοχής απέτυχε, ωστόσο το κρίσιμο είναι τι θα κάνουν οι «πράσινοι» βουλευτές στις επόμενες δύσκολες ψηφοφορίες που ακολουθούν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η άποψη-παραδοχή που διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ότι «το ΠΑΣΟΚ θυμίζει χυλό...».
Τα βλέμματα όλων στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη συνεδρίαση της ΚΟ την προσεχή Πέμπτη. Εκεί ο Γ. Παπανδρέου -όπως λένε στενοί συνεργάτες του? δεν πρόκειται να δεχτεί καμία ψηφοφορία και θα επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο για την εκλογή νέου αρχηγού μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης και πριν από τις εθνικές εκλογές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αντιδράσεις εκείνων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι υπάρχει κενό στην αρχηγία του κόμματος, μετά και το «αλαλούμ» στην ψηφοφορία της Τρίτης. Φαίνεται άλλωστε να στοιχίζονται στην άποψη για εκλογή προέδρου ή επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μέσα από την κοινοβουλ
Keywords
Τυχαία Θέματα