Τον κινδυνο να "μην εισπραχτουν τα προστιμα" του εσρ εντοπιζει σε επερωτηση του ο...γιαννης μιχελακης

23:53 15/2/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΔημοσιογράφος ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Αντώνη Μανιτάκη και τον Υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου... Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Γιάννης Μιχελάκης, με θέμα: «Σοβαρός κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα οι αποφάσεις και τα πρόστιμα του ΕΣΡ λόγω μη νόμιμης συγκρότησής του».Στην ερώτησή του, ο κ. Μιχελάκης ρωτά: «Για ποιο λόγο παρατείνεται εκ νέου η
θητεία των μελών του ΕΣΡ με προφανή συνέπεια να εγείρεται ζήτημα μη νόμιμης συγκρότησής του και να τίθεται σε προφανή κίνδυνο η είσπραξη των προστίμων, τα οποία αυτό επέβαλε και εξακολουθεί να επιβάλει;» καθώς επίσης και: «Πότε επιτέλους πρόκειται να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ;». Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Γ. Μιχελάκη: Γιάννης Μιχελάκης Δυνάμει της υπό γενικό αριθμό 222 και ειδικό 4 από 8/2/2013 τροπολογίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που ενσωματώθηκε σε κύρωση διεθνούς σύμβασης του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρατείνεται η θητεία των μελών των ανεξαρτήτων αρχών για διάστημα δύο μηνών προκειμένου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική της έκθεση «να διασφαλιστεί η αρμονική συνέχεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».Όμως στο άρθρο 101 Α του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι : «όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει».Σύμφωνα δε με τη σχετική νομολογία του ΣτΕ (Συμβουλίου της Επικρατείας - απόφαση υπ’ αριθμ. 238/2012 του Δ` Τμήματος) περί της ακριβούς ερμηνείας του όρου «ορισμένη θητεία» προβλέπεται ότι : «Κατά την έννοια, εξ άλλου, της αυτής συνταγματικής ρυθμίσεως, η οποία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εντός ορισμένων χρονικών ορίων και καθιερώνει ρητώς «ορισμένη» θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών, είναι μεν ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις. Τούτου έπεται ότι, μετά την πάροδο του ευλόγου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής, η δε ανεξάρτητη αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, νόμιμη συγκρότηση.…Αντίθετη εκδοχή θα αποσυνέδεε την ύπαρξη και την λειτουργία της ανεξάρτητης αυτής διοικητικής αρχής από την συγκεκριμένη συνταγματική της βάση» (βλ. επίσης τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ υπ’ αριθμ. 1098, 2074, 2605, 4025/2011).
Περαιτέρω ο Ν 4055/2012 (ΦΕΚ Α`51, 12/3/2012) στο άρθρο 110 προβλέπει ότι : «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λήγει η θητεία των μελών των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα ανεξάρτητων αρχών, που έχουν επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και έχουν υπηρετήσει ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη στην ίδια αρχή συνολικά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της οκταετίας. Για όσα από τα υπηρετούντα μέλη δεν έχουν συμπληρώσει οκταετία, από την αρχική επιλογή τους, η θητεία τους παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση της οκταετίας. Η αντικατάσταση των αποχωρούντων κατά τα ανωτέρω μελών πραγματοποιείται μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Μέχρι την αντικατάσταση παρατείνεται η θητεία των αποχωρούντων».Κατόπιν της ανωτέρω ρητής συνταγματικής διάταξης του άρθρου 101Α, της προεκτεθείσας σχετικής νομολογίας του ΣτΕ και της νομοθετικής ρύθμισης περί επιβολής χρονικού ορίου στη θητεία των μελών των ανεξαρτήτων αρχών, προκαλεί δικαιολογημένη έκπληξη και εύλογη απορία το γεγονός ότι τρία από τα μέλη του ΕΣΡ (Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης) – ο Πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Εύη Δεμίρη και Ιωάννης Παπακώστας, - τα οποία τοποθετήθηκαν το Μάιο του 2002 έχουν ήδη συμπληρώσει 10 χρόνια και 8 μήνες παραμονής στις θέσεις τους!Είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις της θητείας των μελών του ΕΣΡ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποια εύλογη αιτία ή να συντρέχει συγκεκριμένος λόγος δημοσίου συμφέροντος, δημιουργούν μείζον ζήτημα σε ό, τι αφορά στο νόμιμο ή μη χαρακτήρα της συγκρότησης της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής.
Αξίζει δε να τονιστεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν το ΣτΕ στηριζόμενο σε αντίστοιχο σκεπτικό με αυτό της υπ’ αριθμ 238/2012 ανωτέρω απόφασης του Δ` Τμήματος, ακύρωσε το Φεβρουάριο του 2007 πρόστιμο που είχε επιβάλει το ΕΣΡ σε περιφερειακό κανάλι της Κρήτης, γιατί ήδη προ οκταμήνου, τον Ιούνιο του 2006, είχε λήξει η τετραετής θητεία τριών μελών του και συγκεκριμένα του τότε και νυν προέδρου Ιωάννη Λασκαρίδη και των μελών Ευης Δεμίρη και Ιωάννη Παπακώστα.Υπάρχουν λοιπόν βάσιμες υπόνοιες ότι όσοι έχουν ήδη προσβάλει ή πρόκειται να προσβάλουν πράξεις του ΕΣΡ, δύνανται να πετύχουν την ακύρωσή τους, επικαλούμενοι απλώς και μόνον τον καθαρά τυπικό λόγο του μη νόμιμου χαρακτήρα της συγκρότησής του.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα μέλη του ΕΣΡ θα έπρεπε κατά την κείμενη νομοθεσία να είχαν ήδη προ πολλού αντικατασταθεί, καθώς με αφορμή τη νομικά μετέωρη παράταση της θητείας τους, ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα όλες οι αποφάσεις, τις οποίες το Συμβούλιο έλαβε και εξακολουθεί να λαμβάνει.
Σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία το ΕΣΡ καλείται να λάβει εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις θεσμικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, γίνεται φανερή τόσο η έκταση του κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον όσο και η βαρύτητα του προβλήματος της μη νόμιμης συγκρότησής του.
Επειδή αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες για την εθνική μας οικονομία είναι απαράδεκτο να διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον και να απειλείται ευθέως η ομαλή είσπραξη κρατικών εσόδων, εξαιτίας καθαρά τυπικών λόγων, όπως η μη νόμιμη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής που επέβαλε το πρόστιμο,Επειδή το ΕΣΡ καλείται να λάβει μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων θεσμικού χαρακτήρα. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί, Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα;Για ποιο λόγο παρατείνεται εκ νέου η θητεία των μελών του ΕΣΡ με προφανή συνέπεια να εγείρεται ζήτημα μη νόμιμης συγκρότησής του και να τίθεται σε προφανή κίνδυνο η είσπραξη των προστίμων, τα οποία αυτό επέβαλε και εξακολουθεί να επιβάλει;Πότε επιτέλους πρόκειται να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ ; Ο ερωτών Βουλευτής Ιωάννης Μιχελάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα