Τρεις νεκροι και δυο αγνοουμενοι ορειβατες στο εβερεστ

16:38 21/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Τρεις ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους κατά την επιστροφή τους από την κορυφή του Έβερεστ, και άλλοι δύο αγνοούνται, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές ...του Νεπάλ.

Ο Γερμανός ορειβάτης Έμπερχαρτ Σάαφ, ηλικίας 61 ετών, εκτιμάται ότι υπέστη εγκεφαλικά οιδήματα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ την ίδια μοίρα είχε και η Καναδή υπήκοος, με καταγωγή από το Νεπάλ, Σρίγια Σαχ.

Επίσης ένας
Νοτιοκορεάτης, το όνομα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, πέθανε, από άγνωστη αιτία, σε ένα σημείο ονόματι «Μπαλκόνι», λίγες δεκάδες μέτρα πριν πατήσει την κορυφή των 8.848 μέτρων. Άγνωστα παραμένουν τα ονόματα και οι εθνικότητες και των δύο ορειβατών που αγνοούνται.

«Την Παρασκευή και το Σάββατο οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, ωστόσο το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκε μια ισχυρή ανεμοθύελλα που δυσχέρανε τις προσπάθειες των αναρριχητών», τόνισε με ανακοίνωση του ο Γκιανέντρα Σρεσθ της Ορειβατικής Υπηρεσίας του Νεπάλ.

Μέχρι τις αρχές του 2011 υπολογίζεται ότι 2.019 ορειβάτες είχαν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας να επαναλάβουν το κατόρθωμα του Νεοζηλανδού σερ Εντμουντ Χίλαρι και του Νεπαλέζου Τένζινγκ Νοργκάι, των δύο ανθρώπων που πάτησαν πρώτοι την κορυφή, στις 29 Μαίου 1953.

Ο Μάιος θεωρείται η καταλληλότερη εποχή να ανέβει κανείς το Έβερεστ, επειδή ο καιρός είναι σχετικά ευνοϊκός για το σκοπό αυτό. Έτσι, δεκάδες ορειβάτες απ' όλο τον κόσμο συρρέουν αυτή την περίοδο στην κατασκήνωση βάσης (Base Camp) ελπίζοντας να έχουν μια όσο το δυνατόν ευκολότερη αναρρίχηση. Οι αλπινιστές χρησιμοποιούν δυο διαδρομές: η μια είναι το Νοτιοανατολικό διάσελο από το Νεπάλ (που είναι και το πιο δημοφιλές επειδή είναι τεχνικά πιο εύκολο) και η άλλη το Βορειοανατολικό διάσελο από το Θιβέτ, δηλαδή από την πλευρά της Κίνας.

Πριν από μερικές ημέρες ο ορειβάτης Γιώργος Ανδρέου έγινε ο πρώτος Κύπριος που κατόρθωσε να τοποθετήσει την σημαία της χώρας του στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Ο αλπινιστής ξεκίνησε την προσπάθειά του πριν από περίπου 50 μέρες με στόχο την προσαρμογή στο υψόμετρο της περιοχής και τελικά κατάφερε να πατήσει την «Στέγη του Κόσμου» την περασμένη Παρασκευή.
Keywords
Τυχαία Θέματα