Τριετια αυστηρων ελεγχων και δεσμευσεων

10:59 11/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Υπό ασφυκτική πίεση και χωρίς περιθώρια ελιγμών θα συνεχίσει να βρίσκεται η Ελλάδα από την επομένη της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης του χρέους και την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος. Το νέο Μνημόνιο είναι ακόμα...
πιο αυστηρό από το πρώτο, ενώ ο έλεγχος εφαρμογής του θα είναι
πλέον πολύ πιο αυστηρός από ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα και τα νέα δάνεια θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό με προτεραιότητα την αποπληρωμή των χρεών.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αύριο θα γίνει η ανταλλαγή της πλειοψηφίας των ελληνικών ομολόγων, ενώ η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου. Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται τόσο η Ευρωζώνη, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο στήριξης που αφορά τη δανειοδότηση 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ποσό το οποίο θα έρθει να προστεθεί στα 34 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρώτο πακέτο στήριξης της χώρας.
Ετσι, από τώρα έως και το τέλος του 2014 που διαρκεί το νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 164 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, όμως, δεν έρχονται μόνα τους. Συνοδεύονται από ένα αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 προβλέπει την υλοποίηση περισσότερων από 80 δράσεων. Συνοδεύονται επίσης και από τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθενται, 10 μέρες πριν από κάθε τρίμηνο, τα ποσά εκείνα που απαιτούνται για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τους πιστωτές τους εντός του τριμήνου που ακολουθεί.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η τρόικα θα ασκεί πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή), ώστε να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου που θα οδηγήσουν στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το 2013 και το 2014. Το βάρος θα πέσει κυρίως στον περιορισμό των δαπανών, με το νέο Μνημόνιο να στοχεύει σε κλείσιμο φορέων, απολύσεις, νέες μειώσεις αποδοχών (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 15%), συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα κ.λπ. Είναι σαφές ότι μόνον εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα που θα πρέπει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση που θα αναλάβει την υλοποίηση του νέου μνημονίου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την ώρα που η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το δύσκολο αυτό πρόγραμμα, τα κεφάλαια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπολείπονται των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την περίοδο που ξεκινάει από τώρα και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014. Γι’ αυτό το διάστημα, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 164 δισ. ευρώ. Με αυτά θα πρέπει να:
1. Καλύψει 30 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) στην ανταλλαγή των ομολόγων (PSI).
2. Αξιοποιήσει τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
3. Χρησιμοποιήσει 20 δισ. ευρώ άμεσα για να αποπληρώσει τα χρέη προς προμηθευτές του Δημοσίου και να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των εντόκων γραμματίων.
4. Αποπληρώσει ελληνικά ομόλογα ύψους 29,5 δισ. ευ
Keywords
Τυχαία Θέματα