Βενιζελος: "ειναι αναγκη να γυρισουν οι καταθεσεις στην ελλαδα"

07:09 22/2/2012 - Πηγή: Fimotro
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και αν συμβεί», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup το πρωί την Τρίτης. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες που είχαν αποσύρει τα...
χρήματά τους να τα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες. «Τώρα πρέπει να
οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων στην Ελλάδα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Ολοκληρώσαμε τη σημαντικότερη διαπραγμάτευση της μεταπολεμική εποχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας ότι «οι εταίροι μας δεσμεύονται πως θα μας στηρίξουν και μετά το 2014, έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές».
«Με ψυχραιμία ο καθένας να σκεφτεί να φέρει πίσω τα χρήματα που απέσυρε γιατί αυτό θα βοηθήσει και τις τράπεζες και την εθνική οικονομία αφού τώρα υπάρχει η πλήρης ασπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Oικονομικών. «Τώρα πρέπει να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων στην Ελλάδα», σημείωσε.
«Χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά και συστηματική προσπάθεια για να πετύχει το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Tο εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε. Η συμφωνία συνιστά μια σημαντική εξέλιξη που δίνει στη χώρα μας μια νέα ευκαιρία, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας όμως ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα «δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «σήμερα διαψεύδονται όσο επένδυσαν πολλές ελπίδες και πολλά συμφέροντα στην αποτυχία της Ελλάδας». H απόφαση (του Eurogroup) «μας επιτρέπει να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο», ανέφερε.

«Αφαιρέσαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού 107 δισ. ευρώ διαχρονικού βάρους, μετά από δύσκολες προσπάθειες, και έχουμε την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης των 130 δισ. ευρώ. Επιπλέον έχουμε τη δέσμευση των εταίρων πως θα μας στηρίξουν και μετά το πρόγραμμα και μέχρι η Ελλάδα να βγει στις αγορές», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η ετήσια εξοικονόμηση για την χώρα μας είναι 3 δισ. ευρώ από τη συμφωνία που ελήφθη στο Eurogroup.

Αναφερθείς στην εποπτεία της χώρας από τους δανειστές μας, ζήτημα για το οποίο έχει ασκηθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι μηχανισμοί εποπτείας σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι «η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Θα υπάρχει στην χώρα η task force, η τρόικα και ένα μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν».

Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα γίνεται η αποπληρωμή του χρέους, είπε ότι θα ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί η αρχική εκτίμηση των 40 δισ. ευρώ και το απαιτούμενο ποσό να ανέλθει περίπου στα 50 δισ
Keywords
Τυχαία Θέματα