Βρετανια: το 2020 η αποκατασταση των εισοδηματων της μεσαιας ταξης

14:28 23/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Εκατομμύρια οικογένειες που ανήκουν στη μεσαία τάξη στη Βρετανία δύσκολα θα δουν το εισόδημά τους να αποκαθίσταται στα προ κρίσης επίπεδα πριν τουλάχιστον το 2020. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ανεξάρτητου ινστιτούτου ερευνών Resolution Foundation, την...
ίδια περίοδο το εισόδημα των πιο πλούσιων οικογενειών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η έκθεση αφορά δέκα εκατομμύρια Βρετανούς και τα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά τους που υπάγονται στη λεγόμενη μεσαία τάξη και δε λαμβάνουν μεγάλα επιδόματα
κοινωνικής πρόνοιας από το κράτος.

Η έκθεση επισημαίνει ως παράγοντες που απειλούν με παρατεταμένη πίεση τα μέλη της μεσαίας τάξης τη στασιμότητα της ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα, την αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και το πάγωμα των μισθών και των επιδομάτων.

Για την αποκατάσταση των εισοδημάτων στα επίπεδα πριν το 2008 απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης που έχει να εμφανιστεί μία δεκαετία στη χώρα. Με τα σημερινά δεδομένα το μέσο ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης θα ήταν κατά 1700 λίρες χαμηλότερο το 2020 σε σύγκριση με το 2007, ενώ το εισόδημα των πλουσιότερων οικογενειών θα είχε αυξηθεί κατά 4%.

Σημειώνεται επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού έχουν πλήξει περισσότερο τις γυναίκες, καθώς και ότι η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη για τις οικογένειες που ανήκουν στην κατώτερη βαθμίδα εισοδήματος της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, ενδεικτική της οικονομικής δυσπραγίας είναι η μείωση κατά ένα τρίτο την τελευταία εξαετία του αριθμού των Βρετανών κάτω των 35 που γίνονται ιδιοκτήτες κατοικίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι η προσπάθεια περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει οφέλη και στην πραγματική οικονομία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων.

Ο σκιώδης υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας των Εργατικών, Λίαμ Μπάιρν δήλωσε ότι η βρετανική μεσαία τάξη απειλείται με μία χαμένη δεκαετία, όπως έχει συμβεί ήδη στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα ήταν η τεράστια διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και μέσου πολίτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα