Υποδεχομαστε το beaujolais nouveau...
20:16 19/11/2015
- Πηγή: Fimotro
Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου έχει καταχωρηθεί στα παγκόσμια οινικά δεδομένα...
ως η μέρα του Beaujolais nouveau, ενός ειδικού κρασιού το οποίο αποτελεί περισσότερο αφορμή για να γιορτάσει κανείς με άφθονο ευκολόπιοτο κρασί και λιγότερο ευκαιρία να δοκιμάσει ποιοτικά κρασιά αξιώσεων.
Όπως και να έχει, η υπόθεση των «φρέσκων» ερυθρών κρασιών του Νοεμβρίου μετρά πολλά χρονιά και έχει καθιερωθεί ως μια ημέρα γιορτής για τους οινόφιλους αλλά και για όσους παράγουν ή διαθέτουν κρασί δηλαδή οινοποιούς, κάβες, wine bars, εστιατόρια.
Πώς
ξεκίνησε
Η ιστορία των Beaujolais nouveau όπως τη γνωρίζουμε πηγαίνει πίσω αρκετές δεκαετίες στη Γαλλία, όταν οι οινοποιοί της περιοχής του Beaujolais, που βρίσκεται νότια της Βουργουνδίας και φτιάχνουν κρασιά από την ποικιλία γκαμέ, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη διαθέτοντας γρήγορα στην αγορά φρέσκο ερυθρό κρασί λίγο μετά τον τρύγο, το οποίο έπρεπε να καταναλωθεί λίγους μήνες μετά την παραγωγή του. Έτσι, με την κατάλληλη προβολή μια τοπική συνήθεια (Beaujolais) έγινε εθνική (Γαλλία) και τελικά διεθνής με διάφορες κινήσεις προώθησης που άγγιξαν τους καταναλωτές.
Τα χαρακτηριστικά του
Τα κρασιά τύπου nouveau είναι συνήθως ερυθρού χρώματος, με εντυπωσιακές αποχρώσεις, που κυμαίνονται από βιολετί μέχρι φούξια και αποτελούν ένδειξη της φρεσκάδας τους. Τη μύτη κατακλύζουν τα απίστευτα γοητευτικά αρώματά τους, που θυμίζουν αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Έκρηξη αρωμάτων κερασιού, μπανάνας ή φράουλας, κάποτε σε φόντο μπαχαρικών. Πολλοί όταν αναφέρονται στα nouveau αυτής της κατηγορίας κάνουν λόγο για ερυθρά κρασιά με λευκή προσωπικότητα. Στην πραγματικότητα τα nouveau παράγονται με εντελώς διαφορετική διαδικασία απ’ ότι τα κλασικά κόκκινα κρασιά. Πρόκειται για τρόπο παραγωγής που φτιάχνει κρασί με ταχύρυθμες διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα του στερεί την ικανότητα να αντέχει στο χρόνο και να παλιώνει, αφού δεν έχει εξοπλιστεί με αντιοξειδωτικές ασπίδες. Τα Beaujolais nouveau είναι κρασιά μαλακά, με ελάχιστες τανίνες, ενώ η γεύση τους είναι ευχάριστη και παιχνιδιάρικη. Έτσι, πίνονται ευχάριστα και είναι ξεδιψαστικά. Όλα αυτά τα στοιχεία -εκρηκτική ένταση αρωμάτων, μαλακή γεύση και ιδιαίτερο στυλ- αποτελούν τα ατού των κρασιών τύπου nouveau.
Με τι ταιριάζει
Τα φρέσκα κρασιά πίνονται δροσερά και συνοδεύουν αρωματικά και ελαφριά πιάτα, όπως πράσινες σαλάτες με μπαλσάμικο, ζυμαρικά και κοτόπουλο μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, λαδερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλαντικά, γλυκόξινα εξωτικά πιάτα, αλλά και φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με φαγητά του καθημερινού τραπεζιού και να κάνουν γευστική συντροφιά ακόμη και σε σάντουιτς, μπέργκερς, πίτες, σφολιάτες γεμιστές με τυρί και ζαμπόν, πίτες με σουβλάκι και πίτσες. Αυτά τα φρέσκα κρασιά φαίνεται πως δεν εντάσσονται στην γκάμα των προτιμήσεων των κλασσικών και αυστηρών οινόφιλων, αλλά το άνετο στυλ τους σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους κερδίζει κυρίως τους νέους. Τους οπαδούς των πρώιμων κρασιών προσελκύουν και οι εντυπωσιακές, όλο χρώματα, χαρούμενες ετικέτες που “αγκαλιάζουν” τις φιάλες και προσθέτουν ένα χαλαρό και παιχνιδιάρικο ύφος.
Οι Έλληνες παραγωγοί αν και παρουσίασαν τα προηγούμενα χρόνια κρασιά πρώιμα που προσομοιάζουν με το Beaujolais nouveau δεν έδειξαν να αγκαλιάζουν μαζικά την ιδέα. Έτσι, η αγορά αυτού του είδους κυριαρχείται από τις γαλλικές εισαγωγές. Ωστόσο, το καταναλωτικό ενδιαφέρον δεν λείπει και είναι αρκετοί οι οινόφιλοι, που αναμένουν με ενδιαφέρον κάθε χρόνο να γευτούν τα φρέσκα αρώματα και τη φρουτώδη γεύση αυτών των κρασιών. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές κάβες, εστιατόρια και wine bars έχουν προγραμματίσει ειδικά happenings για να γιορτάσουν τον ερχομό ενός κρασιού, του οποίου η ισχύς εστιάζεται στη νεότητά του.
Τα Cellier συμμετέχουν στο έθιμο!
Πιστά στο ραντεβού τους, τα Cellier προσφέρουν τον 64ο τρύγο του πιο αναγνωρισμένου και καταξιωμένου σε ολόκληρο τον κόσμο, Beaujolais Nouveau, από τον πρωτεργάτη της περιοχής, Georges Duboeuf. Όπως επιβάλει το έθιμο, το πρώτο κρασί της χρονιάς θα σερβιριστεί, τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου στο κατάστημά τους στην Κηφισιά. Επιπλέον, από τις 19:00 και μετά, τα Cellier μας καλούν να γιορτάσουμε την άφιξη του Beaujolais Nouveau 2015 στο κατάστημα της Κηφισιάς (Λεωφ. Κηφισίας 369) και να απολαύσουμε πρώτοι τα κρασιά του Georges Duboeuf με ζωντανή μουσική και παραδοσιακές ποντιακές πίτες (γκεζλεμέδες) από τον Γιώργο Γληνό του Food Truck. Πρόκειται για εξαιρετικής έμπνευσης μεζέδες, που με την ποικιλία των υλικών που περιέχουν, αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι του κρασιού.
Πού αλλού ανοίγουν Beaujolais Nouveau;
Κρασιά από την περιοχή του Beaujolais (Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages και Beaujolais Cru) έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε επίσης σήμερα στο wine bar Oinoscent (Βουλής 45-47, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229374). Παράλληλα, η κάβα Φαίδων και το Faidon Delicatessen (Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα, τηλ. 215 5109975) φέρνει την Πέμπτη 19 Νοέμβρη τα πρώτα Beaujolais Nouveau του 2015 των καλύτερων παραγωγών της Γαλλίας George Duboeuf και Joseph Drouhin και μας καλεί να τα δοκιμάσουμε από τις 9:00 το πρωί με 3,50 ευρώ το ποτήρι και να τα συνδυάσουμε με γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά τυριά υπό jazz & swing ρυθμούς.
Σημείωσε ότι η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι ίσως η καλύτερη σοδειά των τελευταίων δεκαετιών και έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα!
ως η μέρα του Beaujolais nouveau, ενός ειδικού κρασιού το οποίο αποτελεί περισσότερο αφορμή για να γιορτάσει κανείς με άφθονο ευκολόπιοτο κρασί και λιγότερο ευκαιρία να δοκιμάσει ποιοτικά κρασιά αξιώσεων.
Όπως και να έχει, η υπόθεση των «φρέσκων» ερυθρών κρασιών του Νοεμβρίου μετρά πολλά χρονιά και έχει καθιερωθεί ως μια ημέρα γιορτής για τους οινόφιλους αλλά και για όσους παράγουν ή διαθέτουν κρασί δηλαδή οινοποιούς, κάβες, wine bars, εστιατόρια.
Πώς
Η ιστορία των Beaujolais nouveau όπως τη γνωρίζουμε πηγαίνει πίσω αρκετές δεκαετίες στη Γαλλία, όταν οι οινοποιοί της περιοχής του Beaujolais, που βρίσκεται νότια της Βουργουνδίας και φτιάχνουν κρασιά από την ποικιλία γκαμέ, διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη διαθέτοντας γρήγορα στην αγορά φρέσκο ερυθρό κρασί λίγο μετά τον τρύγο, το οποίο έπρεπε να καταναλωθεί λίγους μήνες μετά την παραγωγή του. Έτσι, με την κατάλληλη προβολή μια τοπική συνήθεια (Beaujolais) έγινε εθνική (Γαλλία) και τελικά διεθνής με διάφορες κινήσεις προώθησης που άγγιξαν τους καταναλωτές.
Τα χαρακτηριστικά του
Τα κρασιά τύπου nouveau είναι συνήθως ερυθρού χρώματος, με εντυπωσιακές αποχρώσεις, που κυμαίνονται από βιολετί μέχρι φούξια και αποτελούν ένδειξη της φρεσκάδας τους. Τη μύτη κατακλύζουν τα απίστευτα γοητευτικά αρώματά τους, που θυμίζουν αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Έκρηξη αρωμάτων κερασιού, μπανάνας ή φράουλας, κάποτε σε φόντο μπαχαρικών. Πολλοί όταν αναφέρονται στα nouveau αυτής της κατηγορίας κάνουν λόγο για ερυθρά κρασιά με λευκή προσωπικότητα. Στην πραγματικότητα τα nouveau παράγονται με εντελώς διαφορετική διαδικασία απ’ ότι τα κλασικά κόκκινα κρασιά. Πρόκειται για τρόπο παραγωγής που φτιάχνει κρασί με ταχύρυθμες διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα του στερεί την ικανότητα να αντέχει στο χρόνο και να παλιώνει, αφού δεν έχει εξοπλιστεί με αντιοξειδωτικές ασπίδες. Τα Beaujolais nouveau είναι κρασιά μαλακά, με ελάχιστες τανίνες, ενώ η γεύση τους είναι ευχάριστη και παιχνιδιάρικη. Έτσι, πίνονται ευχάριστα και είναι ξεδιψαστικά. Όλα αυτά τα στοιχεία -εκρηκτική ένταση αρωμάτων, μαλακή γεύση και ιδιαίτερο στυλ- αποτελούν τα ατού των κρασιών τύπου nouveau.
Με τι ταιριάζει
Τα φρέσκα κρασιά πίνονται δροσερά και συνοδεύουν αρωματικά και ελαφριά πιάτα, όπως πράσινες σαλάτες με μπαλσάμικο, ζυμαρικά και κοτόπουλο μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, λαδερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλαντικά, γλυκόξινα εξωτικά πιάτα, αλλά και φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με φαγητά του καθημερινού τραπεζιού και να κάνουν γευστική συντροφιά ακόμη και σε σάντουιτς, μπέργκερς, πίτες, σφολιάτες γεμιστές με τυρί και ζαμπόν, πίτες με σουβλάκι και πίτσες. Αυτά τα φρέσκα κρασιά φαίνεται πως δεν εντάσσονται στην γκάμα των προτιμήσεων των κλασσικών και αυστηρών οινόφιλων, αλλά το άνετο στυλ τους σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους κερδίζει κυρίως τους νέους. Τους οπαδούς των πρώιμων κρασιών προσελκύουν και οι εντυπωσιακές, όλο χρώματα, χαρούμενες ετικέτες που “αγκαλιάζουν” τις φιάλες και προσθέτουν ένα χαλαρό και παιχνιδιάρικο ύφος.
Οι Έλληνες παραγωγοί αν και παρουσίασαν τα προηγούμενα χρόνια κρασιά πρώιμα που προσομοιάζουν με το Beaujolais nouveau δεν έδειξαν να αγκαλιάζουν μαζικά την ιδέα. Έτσι, η αγορά αυτού του είδους κυριαρχείται από τις γαλλικές εισαγωγές. Ωστόσο, το καταναλωτικό ενδιαφέρον δεν λείπει και είναι αρκετοί οι οινόφιλοι, που αναμένουν με ενδιαφέρον κάθε χρόνο να γευτούν τα φρέσκα αρώματα και τη φρουτώδη γεύση αυτών των κρασιών. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές κάβες, εστιατόρια και wine bars έχουν προγραμματίσει ειδικά happenings για να γιορτάσουν τον ερχομό ενός κρασιού, του οποίου η ισχύς εστιάζεται στη νεότητά του.
Τα Cellier συμμετέχουν στο έθιμο!
Πιστά στο ραντεβού τους, τα Cellier προσφέρουν τον 64ο τρύγο του πιο αναγνωρισμένου και καταξιωμένου σε ολόκληρο τον κόσμο, Beaujolais Nouveau, από τον πρωτεργάτη της περιοχής, Georges Duboeuf. Όπως επιβάλει το έθιμο, το πρώτο κρασί της χρονιάς θα σερβιριστεί, τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου στο κατάστημά τους στην Κηφισιά. Επιπλέον, από τις 19:00 και μετά, τα Cellier μας καλούν να γιορτάσουμε την άφιξη του Beaujolais Nouveau 2015 στο κατάστημα της Κηφισιάς (Λεωφ. Κηφισίας 369) και να απολαύσουμε πρώτοι τα κρασιά του Georges Duboeuf με ζωντανή μουσική και παραδοσιακές ποντιακές πίτες (γκεζλεμέδες) από τον Γιώργο Γληνό του Food Truck. Πρόκειται για εξαιρετικής έμπνευσης μεζέδες, που με την ποικιλία των υλικών που περιέχουν, αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι του κρασιού.
Πού αλλού ανοίγουν Beaujolais Nouveau;
Κρασιά από την περιοχή του Beaujolais (Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages και Beaujolais Cru) έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε επίσης σήμερα στο wine bar Oinoscent (Βουλής 45-47, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229374). Παράλληλα, η κάβα Φαίδων και το Faidon Delicatessen (Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα, τηλ. 215 5109975) φέρνει την Πέμπτη 19 Νοέμβρη τα πρώτα Beaujolais Nouveau του 2015 των καλύτερων παραγωγών της Γαλλίας George Duboeuf και Joseph Drouhin και μας καλεί να τα δοκιμάσουμε από τις 9:00 το πρωί με 3,50 ευρώ το ποτήρι και να τα συνδυάσουμε με γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά τυριά υπό jazz & swing ρυθμούς.
Σημείωσε ότι η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι ίσως η καλύτερη σοδειά των τελευταίων δεκαετιών και έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα!
Keywords
ξηροι καρποι, wine, γαλλια, βομβα mall, σαλατα, κοτοπουλο, στυλ, άφιξη, food, βουλη, συνταγμα, τηλ, jazz, εθνικη τραπεζα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, γιορτη σημερα, μια ημερα, εθνικη, ζυμαρικα, ιταλικα, κηφισια, μουσικη, περιοδος, σαλατες, φρουτα, χρωματα, αγορα, απιστευτα, αρωματα, άφιξη, αφορμη, βρισκεται, γαλλικα, φαγητα, γευση, δωσει, εγινε, εθιμο, ευκαιρια, ευρω, εκρηξη, επρεπε, ερυθρα, εστιατορια, ετικετες, ιδεα, υποθεση, υφος, ιωαννου, ισχυς, καβα, κηφισιας, κρασι, κρασια, λευκη, λειπει, λογο, μεζεδες, μηνες, μυτη, ξημερωματα, πεμπτη, πιατα, πιτες, πρωι, ραντεβου, σοδεια, σουβλακι, στυλ, τιμη, τηλ, τριτη, τυρι, φαιδων, φουξια, φοντο, φιαλες, ομορφα, ελληνικα, food, ιδανικο, ιδιαιτερο, jazz, τυρια, wine, ζαμπον, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Βρήκε θησαυρό σε φωλιά τυφλοπόντικα - ΦΩΤΟ
- ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ: Δείτε τι λέει το Κοράνι για τους Έλληνες - Γι' αυτό δεν μας έχουν "χτυπήσει" ακόμα;
- ΒΟΜΒΑ: Πετάνε την Ελλάδα έξω από...;
- Η Ρωσία κάλεσε το ΔΝΤ και τους G20 να «σβήσουν» τα χρέη αλλιώς…
- Ο Μπογδάνος τα λέει όλα για το διαζύγιο: «Ήταν ένα δυνατό…»
- Τι σημαίνει η μη κατάθεση στεφανιού στο Μαυσωλείο του Κεμάλ από τον Τσίπρα;
- Στα…σκαριά τρεις νέες προκηρύξεις ΑΣΕΠ για μόνιμους στο Δημόσιο
- ''καινε'' τα τελη κυκολοφοριας...
- Ηταν στο διαμερισμα του και σκοτωθηκε απο αδεσποτη σφαιρα στο bataclan...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- ''καινε'' τα τελη κυκολοφοριας...
- Ηταν στο διαμερισμα του και σκοτωθηκε απο αδεσποτη σφαιρα στο bataclan...
- Ο βουτσης απο τα εδρανα της βουλης κανει συστασεις στο προεδρειο της βουλης...
- Υποδεχομαστε το beaujolais nouveau...
- Ποταμι για σακελλαριδη : o ενας ντραπηκε και εφυγε - οι αλλοι;
- To beλγιο ανακοινωσε τη συμμετοχη του στις αεροπορικες επιδρομες των τζιχαντιστων...
- Τσακαλωτος: φοβιζουν τον κοσμο οσοι λενε οτι ο τσιπρας ειναι ο πρωθυπουργος των πλειστηριασμων...
- Γ. βαρβιτσιωτης : ο μεϊμαρακης kanei φαιδρα πραγματα, αποδειχθηκε οτι δεν μπορει να διαχειριστει την κριση
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Υποδεχομαστε το beaujolais nouveau...
- Γ. βαρβιτσιωτης : ο μεϊμαρακης kanei φαιδρα πραγματα, αποδειχθηκε οτι δεν μπορει να διαχειριστει την κριση
- ''καινε'' τα τελη κυκολοφοριας...
- Ποταμι για σακελλαριδη : o ενας ντραπηκε και εφυγε - οι αλλοι;
- Ο βουτσης απο τα εδρανα της βουλης κανει συστασεις στο προεδρειο της βουλης...
- Ηταν στο διαμερισμα του και σκοτωθηκε απο αδεσποτη σφαιρα στο bataclan...
- To beλγιο ανακοινωσε τη συμμετοχη του στις αεροπορικες επιδρομες των τζιχαντιστων...
- Τσακαλωτος: φοβιζουν τον κοσμο οσοι λενε οτι ο τσιπρας ειναι ο πρωθυπουργος των πλειστηριασμων...
- Μεσω ενφια αποκαλυφθηκε μεγαλο κυκλωμα που αρπαζε πολυτελεις κατοικιες...
- Αναμενει και αλλα χτυπηματα μετα το παρισι η europol...
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Άμεση και στενή συνεργασία ΣΕΠΕ και Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανεργίας
- Εννέα συλλήψεις στο Βέλγιο που συνδέονται με βομβιστή αυτοκτονίας στο Παρίσι
- Σταθάκης: Ούτε οι νόμοι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προστάτευαν πλήρως την α” κατοικία
- Νίκος Χατζηνικολάου: Η παραίτηση Σακελλαρίδη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη - ΒΙΝΤΕΟ
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για πλαστά διαβατήρια αλλοδαπών
- Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό
- Οι Γερμανοί είχαν ανακρίνει τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ
- Εσείς ξέρετε κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα τζιν σας;
- Παράταση ενός χρόνου στις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα προανήγγειλε ο Χ. Βερναρδάκης