Πληρωμές αύριο: Ποιοι πληρώνονται από Μεγάλη Τετάρτη τα 800 ευρώ [vid]

Πληρωμές αύριο: Ξεκινά από αύριο Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους. Επίσης θα καταβληθεί στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ, ενώ θα λάβουν το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, που δεν έχουν πληγεί από την κρίση.

Στo πρώτο κύμα πληρωμών εντάσσονται όσοι υπέβαλλαν την αρχική δήλωσή τους στην ηλεκτρονική

πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, είτε προέβησαν σε διορθώσεις το τριήμερο 11-13 Απριλίου είτε όχι.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας “πριν από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ελέγχονται οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων – εργοδοτών και λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις”. Οι νέες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα αναμένεται να ενταχθούν αφού εκκαθαριστούν στο δεύτερο “κύμα” πληρωμών το οποίο προγραμματίζεται για το 3ήμερο 27 – 30 Απριλίου, όπως αναφέρεται και στην αναλυτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Στην αυριανή πληρωμή εντάσσονται πάνω από 700.000 εργαζόμενοι που προέρχονται είτε από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε από επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.

Επίσης θα πληρωθούν οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, εφόσον δηλώθηκαν από τους εργοδότες τους στην “Εργάνη” και υπέβαλλαν και οι ίδιοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που θα πληρωθεί τώρα αφορά περίοδο 45 ημερών. Όσοι τη λάβουν από αύριο Μ. Τετάρτη έως και τη Μ. Παρασκευή θα πρέπει να ξέρουν πως καλύπτει περίοδο 45 ημερών ως εξής :

από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολήαπό την ημέρα της αναστολής – όποτε κι αν έχει υποβληθεί η δήλωση αναστολής του εργοδότη στην “Εργάνη” – και για 45 ημέρες μετά για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.

Νέες κατηγορίες εργαζομένων

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάνης Βρούτσης, μετά το Πάσχα αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ενταχθούν στην περίμετρο των μέτρων και στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ νέες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν μείνει εκτός μέχρι στιγμής.

Σε αυτές τις κατηγορίες αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, ωρομίσθιοι, φορτοεκφορτωτές, μουσικοί, ηθοποιοί, ταξιθέτες, εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες και εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας. Στόχος είναι να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού στο δεύτερο “κύμα” πληρωμών, δηλαδή στην πληρωμή 27 – 30 Απριλίου.

Ενίσχυση στους επιστήμονες

Από αύριο Μ. Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει και η καταβολή στους επιστήμονες της προκαταβολής των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης. Η προκαταβολή θα ξεκινήσει να καταβάλλεται σε όλους όσοι ολοκληρώνουν την διαδικασία για την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (training voucher).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Βρούτσης, αίτηση στην πλατφόρμα https://elearning.yeka.gr έχουν ήδη υποβάλλει 90.903 επιστήμονες.

Δώρο Πάσχα

Έως αύριο Μ. Τετάρτη, καταβάλλεται και το Δώρο Πάσχα, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί και λειτουργούν κανονικά. Προσοχή, όσοι εργοδότες βρίσκονται εκτός της λίστας ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών και δεν καταβάλλουν έως αύριο το Δώρο Πάσχα απειλούνται με την αυτόφωρη διαδικασία και με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Οι υπόλοιποι εργοδότες – κλεισμένοι με κρατική εντολή ή υπολειτουργούντες βάσει ΚΑΔ – μπορούν να πλήρώσουν το Δώρο Πάσχα έως 30 Ιουνίου. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πως θα δοθεί το τμήμα της κρατικής ενίσχυσης που αφορά στο μη δεδουλευμένο μέρος του Δώρου Πάσχα.

Πληρωμή συντάξεων

Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ειδικότερα:

Την Τετάρτη του Πάσχα 22 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων σε πρώην ΙΚΑ, ΟΤΕ και Τράπεζες εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε μονο αριθμό δηλαδή σε 1,3, 5,7,9Την Παρασκευή του Πάσχα 24 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων σε πρώην ΙΚΑ, ΟΤΕ και Τράπεζες εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε ζυγό αριθμό δηλαδή σε 0,2,4,6,8.Την Δευτέρα 27 Απριλίου θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ.Την Τετάρτη 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ν.Α.Τ., Δημοσίου, Δ.Ε.Η. και ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα