Πρώτη κατοικία: Προστασία και από σήμερα 1η Μαίου – Πότε λήγει η παράταση μέσα στο 2020

09:40 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Πρώτη κατοικία: Προστασία που ενθαρρύνει τις πληρωμές και ευνοοεί με ένα τρόπο τους ενήμερους και συνεπείς μέχρι σήμερα δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία του κορονοϊού:

Παρατείνεται για 3 μήνες, μέχρι τις 31/7/2020, το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας του ν. 4605/2019.Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί
από την πανδημική κρίση.Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν κόκκινο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση με τους “Θεσμούς” μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο με πρτεραιότητα τους συνεπείς μέχρι το ξέσπασμα της πανδημία δανειολήπτες, προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια και η περίμετρος των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στην “ομπρέλα” προστασίας, καθώς και οι όροι με τους οποίους αυτή θα παρασχεθεί.

Σ αυτούς μάλιστα ενδέχεται να υπάρξει κρατική αρωγή εως και 100% στην δόση του στεγαστικού δανείου.

Χρήση του νόμου 4605/2019 με κούρεμα και ευνοϊκή ρύθμιση 

Οι δανειολήπτες παροτρύνονται να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τον νόμο 4605/2019., υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι το τέλος Ιουλίου, διασφαλίζοντας προστασία της πρώτης κατοικίας τους, “κούρεμα” και ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους, με κρατική επιδότηση. Η συμμετοχή πάντως είναι μικρή καθώς μέχρι τέλος Μαρτίου στην πλατφόρμα της  ΕΓΔΙΧ έχουν κατατεθεί μόλις 3.198 αιτήσεις, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, είναι περίπου 90.000.

Ο νόμος 4605 προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν κόκκινο δάνειο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και έληγε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, στις 31/12/2019. Στη συνέχεια υπήρξε παράταση του νόμου για 4 ακόμη μήνες, από 1/1/2020 έως 30/4/2020 και χθες ανακοινώθηκε νέα τρίμηνη επέκταση, μέχρι τις 31/7/2020.

Εκτός πλατφόρμας πάντως από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα έχουν ρυθμιστεί μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών 210.000 δάνεια. Αναμφισβήτητα στο οικονομικό κλίμα που δημιουργηθεί στο κρίσιμο αυτό τρίμηνο θα συντελέσει και η πορεία της πανδημίας. Αν δηλαδή αυτή επιμείνει ή υποχωρήσει

Keywords
Τυχαία Θέματα