Ερωτικές επιστολές του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’!

11:21 15/2/2016 - Πηγή: Bam
«Φωτιές» ανάβει στο Βατικανό ντοκιμαντέρ-βόμβα του BBCπου προβάλλεται τη Δευτέρα. Φέρνει στο φως της δημοσιότητας φλογερή αλληλογραφία του Ποντίφικα με παντρεμένη γυναίκα.

Εκατοντάδες γράμματα και φωτογραφίες που διηγούνται την ιστορία της στενής σχέσης, επί 30 ολόκληρα χρόνια, του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Ιωάννη Παύλου Β’ με παντρεμένη γυναίκα, αποκαλύπτει το BBCτη Δευτέρα.

Οι επιστολές του Ποντίφικα προς την πολωνο-αμερικανίδα πανεπιστημιακό Άννα-Τερέζα Τιμινιέσκα φυλάσσονταν, όλο αυτό το διάστημα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν μία σπάνια πλευρά του Πάπα, που πέθανε το 2005, χωρίς να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί βάσιμα ότι παραβίασε τον όρκο του περί αγαμίας.

Η φιλία τους ξεκίνησε το 1973 όταν η Τιμινιέσκα, κάτοικος ΗΠΑ, επικοινώνησε για πρώτη φορά με τον τότε καρδινάλιο Κάρολ Βοϊτίλα, έπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρακοβίας, για να ένα βιβλίο του φιλοσοφικού περιεχομένου.

Η 50χρονη Άννα-Τερέζα ταξίδεψε στην γενέτειρά της την Πολωνία για να συναντήσει τον καθολικό ιερωμένο.

Σχεδόν αμέσως το ζευγάρι ήρθε κοντά, καθώς διαπίστωσε ότι υπήρχαν κοινά θέματα επικοινωνίας.

Αρχικά, τα γράμματα του Κάρολ Βοϊτίλα ήταν τυπικά, αλλά καθώς η φιλία τους μεγάλωνε, το ύφος των επιστολών γίνεται όλο και πιο οικείο.

Το ζευγάρι αποφάσισε να εργαστεί από κοινού σε μία εκτεταμένη έκδοση του βιβλίου του καρδιναλίου με τίτλο «Σε Ενεργό Πρόσωπο» (σ.σ. TheActingPerson).

Συναντήθηκαν πολλές φορές - μερικές παρουσία του γραμματέα του, άλλες κατ’ ιδίαν - και επικοινωνούσαν συχνά.

Φωτογραφίες τους που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα, εμφανίζουν έναν Κάρολ Βοϊτίλα στις πιο χαλαρωτικές στιγμές του.

Προσκάλεσε την Τιμινιέσκα σε περιπάτους και χειμερινές διακοπές, ενώ έκαναν ακόμη και κάμπινγκ.

Οι εικόνες δείχνουν, επίσης, την Άννα-Τερέζα να επισκέπτεται τον καθολικό ιερωμένο κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο Βατικανό.

«Βλέπουμε μία από τις πλέον σημαντικές υπερβατικές φιγούρες της δημόσιας ζωής του 20ού αιώνα, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, σε μία έντονη σχέση με μία ελκυστική γυναίκα», λέει ο Ίμον Ντάφι, καθηγητής Ιστορίας του Χριστιανισμού, στο Κέμπριτζ.

Το 1976, ο καρδινάλιος Βοϊτίλα παρακολούθησε από κοντά ένα συνέδριο καθολικών στις ΗΠΑ.

Κατά την παραμονή του η πολωνο-αμερικανίδα φίλη του προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της στη Νέα Αγγλία, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Φαίνεται πως τότε η οικοδέσποινα του εκμυστηρεύτηκε τα έντονα συναισθήματα που έτρεφε γι’ αυτόν, επειδή οι επιστολές του αμέσως μετά δείχνουν έναν άνθρωπο που αγωνίζεται να κρατήσει τη σχέση του σε χριστιανικά όρια.

Πράγματι, στην επιστολή του το Σεπτέμβριο του 1976, της γράφει:

«Αγαπημένη Τερέζα, έλαβα και τα τρία γράμματά σου. Μου λες ότι σπαράζεις, αλλά δεν μπορώ καμία λύση». Παρ’ όλα αυτά παρακάτω την χαρακτηρίζει «Δώρο Θεού…».

Το BBC δεν έχει δει κανένα γραπτό της Τιμινιέσκα. Πιστεύεται ότι αντίγραφά τους είχαν συμπεριληφθεί σε αρχείο που πωλήθηκε από την ίδια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας το 2008, έξι χρόνια προτού πεθάνει.

Η πολωνή Μάρσα Μαλινόφσκι, που μεσολάβησε για την μεταβίβαση των επιστολών, λέει ότι πως είναι σίγουρη ότι η Άννα-Τερέζα ήταν ερωτευμένη με τον μετέπειτα Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

«Νομίζω ότι ο έρωτάς τους αντανακλάται, πλήρως, στην αλληλογραφία» είπε ο Μαλινόφσκι στο BBC.

Επίσης, τα γράμματα αποκαλύπτουν και κάτι άλλο. Ότι ο Ποντίφικας είχε χαρίσει στην αγαπημένη του φίλη κάτι που θεωρούσε πολύ προσωπικό του: ένα κολιέ να το φοράει γύρω από τους ώμους της.

Ανδρέας Μορφόπουλος


Keywords
Τυχαία Θέματα