Γερμανία : Τα «βρήκαν» Μέρκελ-SPD!

09:44 27/11/2013 - Πηγή: Bam

Την επίτευξη τελικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, 66 ημέρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

Ύστερα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, η «Χριστιανική Ένωση» και το SPD κατέληξαν, το πρωί της Τετάρτης, σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. «Δεν προβλέπεται στροφή στα ευρωπαϊκά προγράμματα λιτότητας» εκτιμούν πολιτικοί

αναλυτές.

Στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας) δύο συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ : Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και η Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρλαντ, ανακοίνωσαν, μέσω twitter, την κατάληξη συμφωνίας.

Ωστόσο, η επίσημη επιβεβαίωση της συμφωνίας των δύο κομμάτων της «Χριστιανικής Ένωσης» και του SPD ήρθε λίγα λεπτά αργότερα, με δηλώσεις διαπραγματευτών των τριών κομμάτων στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης, οι τρεις εταίροι δεν απομακρύνονται από τη θέση για «δομικές μεταρρυθμίσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αυστηρή, συνεχή, δημοσιονομική εξυγίανση με επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, εκπρόσωποι των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν την προγραμματική συμφωνία και την πρόταση κατανομής των υπουργείων.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, «κλειδί» για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων ήταν τα θέματα του κατώτατου μισθού και της διπλής υπηκοότητας.

Οι εταίροι συμφώνησαν να άρουν την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς, να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους.

Επίσης, με τη συμφωνία καθιερώνεται σε εθνικό επίπεδο το κατώτατο ωρομίσθιο στα 8,5 ευρώ από το 2015.

Έτσι, 66 ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του «μεγάλου συνασπισμού» υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ.

Η «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης, αναμένεται να ορκιστεί για τρίτη φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, στις 17 Δεκεμβρίου.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα